Κουβέλης: “Όχι” σε εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Στα δύο φαίνεται να χωρίζει τη ΔΗΜΑΡ η πρόταση των "58" για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς φαίνεται να κρατά τις αποστάσεις του ενώ στελέχη του κόμματος, και μάλιστα των κεντρικών της οργάνων, συνυπέγραψαν το "μανιφέστο".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος", ο κ. Κουβέλης τονίζει πως δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο κείμενο των "58", υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητη η αναζήτηση συγκλίσεων και πολιτικής διεξόδου από την κρίση και προτείνει τη συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου με κινήσεις και προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως αυτός δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής ούτε όμως και της Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό, θέτοντας και τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την αναζήτηση πολιτικών διεξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη. Και σε όσα θέματα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συγκλίσεις αυτό είναι ευκταίο, προσθέτει. Αλλά, συμπληρώνει: "όταν αναφερόμαστε στη δυνατότητα ενιαίου πολιτικού χώρου με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, τότε είναι άλλης τάξης θέμα. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες της Κεντροαριστεράς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια αν μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, και όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία".

"Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού αφορά δυνάμεις που βρίσκονται πλησίον των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της Δημοκρατικής Αριστεράς και με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε και σε στρατηγικά ζητήματα", τονίζει ο Φώτης Κουβέλης.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, σημειώνει, απευθύνεται "σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική έννοια. Όσους υποστηρίζουν την ανάγκη να αντικατασταθούν καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και να γίνει μια νέα εκκίνηση με αναγεννητικό χαρακτήρα".

Ο κ. Κουβέλης θέτει διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ο "τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής ούτε μιας αριστεράς που ρέπει στο λαϊκισμό και επαγγέλλεται την επιστροφής το χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τη στρατηγική σημασίας της ευρωπαϊκής πορείας του ελληνικού λαού".