Κάλεσμα για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς

Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστέρας επιχειρεί η κίνηση των "58" πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και στελεχών που παρουσιάζουν τον "οδικό χάρτη" για την επίτευξή της και καλούν όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης παράταξης στο τραπέζι του διαλόγου.

"Πυξίδα" αποτελεί το κείμενο "διακήρυξης- πρόσκλησης" σε Ιδρυτική Συνέλευση για μια Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το οποίο δημοσιεύουν σήμερα εφημερίδες και το οποίο προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που "θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων".

Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία εκτιμούν ότι ο φορέας μπορεί να συσταθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την Ιδρυτική Συνέλευση, συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

"Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρώντας όμως ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ανταπόκριση στο ενωτικό τους κάλεσμα, διευκολύνει τη διαδικασία", σημειώνουν.

"Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός- εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας", αναφέρουν. "Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της Δημοκρατίας", υπογραμμίζουν στο κείμενο.

Ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία παρουσιάζουν οι υπογραφές στο κείμενο: Μεταξύ των υπογραφόντων είναι στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, και μάλιστα από τα κεντρικά όργανά της, παρότι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει πως δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Μεταξύ αυτών μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας (Γ. Αντωνίου, Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος) ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του γραφείου του προέδρου Α. Κουρουζίδης κ. ά.

Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν οι υπογραφές ιστορικών στελεχών όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός αλλά και συνεργατών του Ευ. Βενιζέλου.

Τη "σφραγίδα" τους έχουν βάλει Πανεπιστημιακοί όπως οι Γ. Βούλγαρης, Ν. Μουζέλης, Γ. Γραμματικάκης, Χρ. Ροζάκης, Μ. Ματσαγγάνης, Ν. Αλιβιζάτος κ. ά.

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ "διατηρεί όνομα, σύμβολο και δομή, αλλά δε θέλει να ηγηθεί κανενός"

Θετικός στην κίνηση αυτή εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με συνέντευξή του στο "Έθνος", ο κ. Βενιζέλος απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία της Ελληνικής Ελιάς, που θα συσπειρώσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όπως είχε γίνει στην Ιταλία προ δεκαετίας, με την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Μιλώ για την κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού οπορτουνισμού", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ "διατηρεί όνομα, σύμβολο και δομή, αλλά δε θέλει να ηγηθεί κανενός", προσθέτοντας πως "η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον κόσμο θέλουμε να πείσουμε".