Βρήκαν τη “χρυσή τομή” στα εργασιακά και στο πακέτο των 13,5 δισ.

Τα “βρήκαν” αργά τα μεσάνυχτα κυβέρνηση και τρόικα και στα εργασιακά, αλλά και στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν γεμάτη ανατροπές, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, βρέθηκε η “χρυσή τομή”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δηλώσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φάνηκε να επέρχεται αδιέξοδο και οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέτασαν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε έχουν πράξει στο παρελθόν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη χώρα.

Την πρόθεση τους αυτή πληροφορήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε αμέσως τον Αντώνη Σαμαρά ενημερώνοντας τον για τον κίνδυνο που υπήρχε αλλά και για το εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Ο πρωθυπουργός, μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί στον αέρα τηλεφώνησε στον Ευ. Βενιζέλο και στον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι είχαν μόλις αποχωρήσει από τη συνάντηση και τους ενημέρωσε ότι η τρόικα είναι έτοιμη να αποχωρήσει, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν ενημέρωση από τον υπουργό οικονομικών.

Τα τηλεφωνήματα κράτησαν αρκετή ώρα και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, λίγο πριν γίνει η – για πρώτη φορά – δημόσια δήλωση του Πωλ Τόμσεν, ότι υπάρχει συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων πολιτικής.

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνημάτων και με δεδομένο ότι η τρόικα ήταν στο υπουργείο οικονομικών, βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση.

Πληροφορίες λένε ότι η τρόικα έκανε πίσω στις τριετίες και η κυβέρνηση στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης.

Αμέσως μετά έγινε η δημόσια δήλωση Τόμσεν και ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συμφωνία και στο πακέτο

Στα μέσα Νοεμβρίου περιμένει η Κυβέρνηση όλη τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται πριν από τις αμερικάνικες εκλογές (6 Νοεμβρίου), δήλωσε  ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα.
 
"Τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, τελεία και παύλα. Τα έχουμε βρει όλα τα μέτρα.  Έχουμε κλείσει σε όλα. Οι δαπάνες 11 δισ. ευρώ και οι φόροι περίπου 2,5 δισ. ευρώ", ξεκαθάρισε το στέλεχος, προσθέτοντας πως είμαστε κοντά σε συμφωνία για την επιμήκυνση. "Η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης. Χωρίς την επιμήκυνση τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ", σημείωσε.
 
Όπως τόνισε υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο σημαντικότερη παράμετρος είναι τι υποθέσεις διατυπώνονται για τις προοπτικές ανάπτυξης.
 
"Για την ύφεση βρήκαμε συμβιβαστική λύση. Εμείς λέγαμε 3,8%, αυτοί έλεγαν 5% και κάτι. Συμφωνήσαμε τα σενάρια να δουλευτούν με 4,2% για το 2013", υπογράμμισε το κυβερνητικό στέλεχος. Σημείωσε ωστόσο πως έχουν μείνει σε εκκρεμότητα ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στην φορολογική μεταρρύθμιση.
 
Εξερχόμενος της συνάντησης  ο υπουργός Οικονομικών  τόνισε πως υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. "Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα", ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας.
 
Ο ίδιος αποτίμησε θετικά τη στάση της τρόικα λέγοντας πως παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις. "Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν", σημείωσε.
 
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν αποχωρώντας από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες το βράδυ: "Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα".
 
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα αναχωρεί σήμερα Πέμπτη και δεν είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει, ήτοι οι όποιες εκκρεμότητες θα ρυθμισθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επόμενες ημέρες.

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα και αύριο στην Σύνοδο Κορυφής έχοντας στις βαλίτσες του κλεισμένο το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν σε ρήξη με την τρόικα. Κλειδί παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Α. Μέρκελ με την οποία δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να έχει, σήμερα, τετ α τετ.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους και από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την τρόικα ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πάντως μετά τη δήλωση Τόμσεων για συμφωνία είναι πολύ πιθανόν, η τρόικα, που αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, να μην επιστρέψει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείσουν μέσω ανταλλαγής emails με το υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στο Βουκουρέστι, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 16 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. Θα συμμετέχουν επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, καθώς και Πρόεδροι Κομμάτων-Μελών, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων, όπως και εκπρόσωποι Κρατών-Μελών και Οργανώσεων.
 
Την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.