Σαμαράς: “Θα κάνουμε τα πάντα για τη συμφωνία”

Πεπεισμένος ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία με τρόικα και να πάρει τη δόση του Νοεμβρίου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο Βουκουρέστι, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δήλωσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να κλείσουμε τη συμφωνία και μάλιστα σύντομα, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη”.

Ο Αντώνης Σαμαράς ταξίδεψε στη ρουμανική πρωτευουσα έχοντας στις βαλίτσες του κλεισμένο το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν σε ρήξη με την τρόικα. Κλειδί παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Α. Μέρκελ με την οποία δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να έχει, σήμερα, τετ α τετ.

Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του σχεδιάζουν την στρατηγική τους απέναντι στους Ευρωπαίους, μετά τη συμφωνία για το πακέτο μέτρων και το ναυάγιο στα εργασιακά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους και από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την τρόικα ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πάντως μετά τη δήλωση Τόμσεων για συμφωνία είναι πολύ πιθανόν, η τρόικα, που αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, να μην επιστρέψει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείσουν μέσω ανταλλαγής emails με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 16 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. Θα συμμετέχουν επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, καθώς και Πρόεδροι Κομμάτων-Μελών, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων, όπως και εκπρόσωποι Κρατών-Μελών και Οργανώσεων.

Την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Παρασκευή.