Τσακαλώτος: Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει… μαγικές ιδιότητες

“Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πλεόνασμα έχει σχεδόν μαγικές ιδιότητες, ότι αυτό θα είναι που θα σώσει την οικονομία μας ”, σχολιάζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκτιμά πως το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

“Δεν ξέρω ποια λύση θα βρεθεί. Στην ουσία, πάντως, κάθε αναδιάρθρωση είναι χρεοκοπία, αφού δεν πληρώνεις αυτά που έχεις υποσχεθεί. Είναι σαφές, όμως, ότι δεν θα μειωθεί το χρέος με τον τρόπο, που λέει το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή με χρόνια πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και συνεχούς ανάπτυξης”, επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, παρατηρεί: “Αν πάρεις αρκετά μέτρα, αυξήσεις τους φόρους αρκετά, μειώσεις τις δαπάνες αρκετά, κάποια στιγμή θα έχεις πλεόνασμα. Οι αριστεροί οικονομολόγοι δεν λένε ότι τα ελλείμματα είναι καλά πράγματα, αλλά λέμε ότι δεν πρέπει να είναι άμεσος στόχος το πλεόνασμα. Πρέπει να διορθώσουμε τις αιτίες της κρίσης και μετά, ως αποτέλεσμα, θα βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Μειώνοντας τις κρατικές επενδύσεις, μη επιστρέφοντας χρήματα, που χρωστάς στην αγορά, το πλεόνασμα είναι και μη βιώσιμο και οικονομικά μη αποτελεσματικό”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους δεν είναι αμιγώς οικονομικό ερώτημα. “Έχει σχέση και με το πόσο μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση πολιτικά η κ. Μέρκελ και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και η ΕΕ”, σημειώνει.