Δημοσκόπηση: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση και ποιοι δεν μπαίνουν στη Βουλή

Προβάδισμα 17,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη Νέα Δημοκρατία

Για προσπάθεια της κυβέρνησης πρωτίστως να μείνει στην εξουσία κάνει λόγο το 59,5% των ερωτηθέντων, παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, κάνει λόγο δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή το 33% θεωρεί πως η κυβέρνηση προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά απέτυχε. Μόνο ένα 3,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει.

Προβάδισμα 17,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση. Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33% (αυξημένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα), έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ (αμετάβλητο από τον Μάρτιο), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, ενώ τέσσερα κόμματα καταγράφουν ποσοστό 2%: Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας. Ποσοστό 1% καταγράφει η Λαϊκή Ενότητα.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το 73% των πολιτών θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ μόνο το 18% εκτιμά ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική μας υπερηφάνεια και το καλό της χώρας.

Οι απόψεις διίστανται πάντως ως προς το τι θα ήταν καλύτερο για το μέλλον: το 38% των ερωτηθέντων προτιμά να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, το 30% ζητά να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ ένα 19% προτείνει να παραμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όσο για το αποτέλεσμα που θα ήθελαν να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, το 36% προτιμά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έναντι ενός 20% που προτιμά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 13% απάντησε αυθόρμητα πως προκρίνει μία οικουμενική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.