Τσίπρας: Εφικτή τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

"Οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση"

Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

"Σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης"

"H αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική που έχουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση", ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

"Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Ερωτηθείς, για το εάν ζήτησε από την κ. Λαγκάνρτ να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό:

"Στη συζήτηση για τη μετανάστευση τέθηκε επί τάπητος η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Μεσογείου. 

Η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στη Κεντρική Μεσόγειο. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι διαχείρισης. Υπάρχει ένας κορμός με διάφορα κλαδιά. Ένας αυτός που έρχεται από την Κεντρική Αφρική και πάει προς τη Μεσόγειο και ένα αυτό που πάει προς το Αιγαίο. 

Θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια της συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη". 

Για την Τουρκία

Την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που δίνει.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

"Η Τουρκία πρέπει να σέβεται στις σχέσεις στο Αιγαίο και τις σχέσεις καλής γειτονίας", ανέφερε με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες από πλευράς των Τούρκων.