Στο ρινγκ ξανά η Αχτσιόγλου: Ποια τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Σχεδόν το σύνολο των θέσεων του ILO υποστηρίζει την ελληνική πλευρά, σε θέματα, όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Εντός του Σαββατοκύριακου, θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των θεσμών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι η συμφωνία να κλείσει, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να αναδεικνύονται ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους, με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτό το σημείο, οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση του δικαστηρίου θα ρίξει φως στο ζήτημα της διοικητικής έγκρισης. Ωστόσο, οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στο ότι πρέπει να υπάρχει προέγκριση, για να μην ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος μίας ομαδικής απόλυσης. Σύμφωνα με το υπουργείο, απαραίτητο είναι να διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να προβούν σε ομαδική απόλυση».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από το υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκύπτει ότι η θέση του ILO ενισχύει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς σχεδόν το σύνολο των θέσεων του ILO υποστηρίζει την ελληνική πλευρά σε θέματα όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κ.ά. Όπως σημειώνουν, ο ILO δηλώνει ότι είναι ενάντια στις αρχές του η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των συλλογικών συμβάσεων και επικρίνει τη θέση της μειοψηφίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ILO κρατά μία μεσοβέζικη στάση.