Τσίπρας: Δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, υπάρχει θέμα Σαμαρά

Να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για το “διεθνή διασυρμό της χώρας”, αναφορικά με την υπόθεση Μπαλτάκου, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

“Δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, υπάρχει θέμα Σαμαρά”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: “Ο πρωθυπουργός είναι ελεγχόμενος για τη σχέση του στενού του περιβάλλοντος με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή”.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εξέφρασε τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή, η οικονομική κρίση σοβεί, και ως εκ τούτου “θεωρούμε πολύ πιθανόν ορισμένοι να νομίζουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πίεσης για την επιβολή άδικων επιλογών. Επισημάναμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι αποδεκτό, ούτε από τον κυπριακό λαό, βεβαίως, ούτε κι από την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς σχετικά με φημολογούμενες πιέσεις της Άγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: “Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα. Οι πιέσεις, όπως είπατε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι ώρα η ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση μάλιστα με την κυπριακή, πόσο δε μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες που θα επικαθορίσουν το πλαίσιο της επικείμενης λύσης. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι κάθε τέτοια κίνηση θα ήτανε άκαιρη”.