Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκόπηση

Τουλάχιστον έκπληξη διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο καθίσταται αντικείμενο ανάλυσης η δημοσκόπηση της Kapa Research που έχει ήδη το φως της δημοσιότητας για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. Όπως σχολίαζαν έμπειρα στελέχη της «Κουμουνδούρου», ακόμη και ο τίτλος που χρησιμοποιεί η ναυαρχίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Θρίλερ η πρωτιά στις ευρωεκλογές» είναι τουλάχιστον παραπλανητικός. Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω δημοσκόπηση χρησιμοποιεί δείγματα από την Αττική και Κεντρική Μακεδονία και όχι πανελλαδικά, ώστε να δικαιολογηθεί το «ντέρμπι». «Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ανάλυση παραπέμπει σε ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, στη λογική ότι αντίστοιχα τα δύο κόμματα προηγούνται στην πρόθεση ψήφου σε μία περιφέρεια το κάθε ένα, άρα είναι "ισόπαλα"».

Ωστόσο όπως σημειώνουν, στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία προηγείτο με 10% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Kapa Research η διαφορά που καταγράφεται είναι της τάξης του 3,5%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει μεγάλη διαφορά της τάξης του 6,5%. Στην Αττική δε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προηγείται με ποσοστό 20,1% έναντι 17,6% .

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην Κουμουνδούρου στο ερώτημα «Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές» καθώς μόλις ένα 6,2% απαντά «Θα ψηφίσω με σκοπό να δείξω την υποστήριξή μου στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης» με ένα 21,7% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει «με σκοπό να δείξει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης». Το γεγονός ότι η διαφορά σε ότι αφορά στα παραπάνω ερωτήματα είναι συντριπτική υπέρ της αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική, της τάξης δηλαδή του 15,5% κάνει έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι «αυτό το στοιχείο μόνο σε ντέρμπι δεν παραπέμπει και είναι ενδεικτικό του κριτηρίου που θα κυριαρχήσει σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών». Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ένα 59,4% απαντά πως θα ψηφίσει με σκοπό «την καλύτερη εκπροσώπηση στο δήμο και στην περιφέρεια».

Σε ότι έχει να κάνει με τον Δήμο της Αθήνας στην ίδια δημοσκόπηση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έρχεται τρίτος ευρισκόμενος σε απόσταση αναπνοής από τον Άρη Σπηλιοτώπουλο, με ποσοστό 14,3% έναντι 14,5%. Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή του συγκεκριμένου ποσοστού αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν μέχρι πρότινος ένα πρόσωπο όχι αναγνωρίσιμο. Ωστόσο φαίνεται ότι η εκλογική βάση θέλει νέα και άφθαρτα πρόσωπα για την τοπική αυτοδιοίκηση». Σε αυτή τη βάση σημειώνουν την βεβαιότητά τους για το γεγονός ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης για τον Δήμο Αθηναίων.

Και η Ρένα Δούρου, όμως, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής, δείχνει από τα ποσοστά που καταγράφονται στην εν λόγω δημοσκόπηση και στα δίπολα που σχηματίζονται για τον δεύτερο γύρο να διατηρεί συσπειρωμένες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου έρχεται δεύτερη με 18,6% με διαφορά της τάξης του 6,6% από τον υποψήφιο της ΝΔ Γιώργο Κουμπουτσάκο, ο οποίος είναι τρίτος.