Υπάλληλος του υπ. Εσωτερικών “καίει” τον Παπανδρέου για τις ΜΚΟ

Τον Γιώργο Παπανδρέου “δείχνει” για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης κατάθεση υπαλλήλου της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) που περιλαμβάνεται στο πόρισμα-φωτιά της Οικονομικής Αστυνομίας για την “αμαρτωλή” ΜΚΟ “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης” (ΔΚΑ).

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News, υπάλληλος της ΥΔΑΣ από το 2000 έως το 2005, καταθέτοντας στις 19/9/2013 αναφέρει χαρακτηριστικά: “Για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης, γενικώς, υπήρξε εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Γενικά τόσο για το ΔΚΑ όσο και για τις άλλες ΜΚΟ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2004 η διαδικασία ελέγχου των παραστατικών γινόταν αποκλειστικά από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσον αφορά στα ξενόγλωσσα παραστατικά, σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό θα έπρεπε να παραδοθούν μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα και θεωρημένα από δικηγόρο. Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι αφενός μεν δεν επαρκούσε το προσωπικό της ΥΔΑΣ και αφετέρου δεν μας είχε δοθεί κάποια εντολή σχετικά με την πραγματοποίηση οποιουδήποτε προελέγχου, όσον αφορά στα προγράμματα των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν την περίοδο 2000-2004”.

Στις 82 σελίδες του πορίσματος περιγράφεται επίσης ο “σκοτεινός” ρόλος της ΥΔΑΣ, της οποίας την επίμαχη περίοδο ηγείτο ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, αλλά και το πώς ο Κώστας Τζεβελέκος αποκόμισε σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας ως “όχημα” το ΔΚΑ, επί της ουσίας μία “οικογενειακή επιχείρηση”, αφού για μεγάλο διάστημα ο ήδη κρατούμενος δημοσιογράφος είχε τοποθετήσει ως μέλη τη σύζυγό του, το σύζυγο της αδελφής του, καθώς και έναν εξάδελφο της συζύγου του.

Αποκαλύπτεται ακόμα, μέσα από συνομιλίες που κατέγραψε η υπηρεσία, ότι το ζευγάρι είχε δημιουργήσει υποδομή στο εξωτερικό προετοιμάζοντας τη διαφυγή του, καθώς μεταξύ άλλων είχε ιδρύσει εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη και αντικείμενο την... αποναρκοθέτηση, με την επωνυμία International Mine & Explosives Inc.