Ο Ρόντος καταθέτει για ΜΚΟ και απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή

Στη διάθεση της δικαιοσύνης δήλωσε ότι βρίσκεται ο Άλεξ Ρόντος, κεντρικό πρόσωπο στην πολύκροτη υπόθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου εμφανίστηκε αυτοβούλως, το πρωί της Πέμπτης, ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας που χειρίζεται στην υπόθεση, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα σενάρια που τον ήθελαν απρόθυμο να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής ως απεσταλμένος της ΕΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο διπλωμάτης Άλεξ Ρόντος, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ),  είχε υπό την εποπτεία του Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως αυτή του προφυλακισμένου δημοσιογράφου Κώστα Τζεβελέκου, η οποία εμφανίζεται να εισέπραξε, μέχρι το 2004, παράνομα περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση του Λιβάνου.

Ο Άλεξ Ρόντος, πάντως, εμφανίστηκε στο γραφείο της ανακρίτριας συνοδευόμενος από το συνήγορο του, Γιάννη Ματζουράνη, και αφού δήλωσε τη διεύθυνση του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις αμέσως μόλις η δικαστική λειτουργός το κρίνει απαραίτητο. Άλλωστε ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του ενώ δεν του έχει επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Για την υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε βάρος οκτώ προσώπων. Ανάμεσα τους ο προσωρινά κρατούμενος, πρόεδρος της ΜΚΟ Κώστας Τζεβελάκος, αλλά και ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος, την επίμαχη περίοδο, κατείχε ρόλο-κλειδί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Άλεξ Ρόντος ισχυρίζεται ότι ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν και, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, το χαρακτήρισε προβληματικό και ελλιπές. Λέει, μάλιστα, πως υπήρξε ένας από εκείνους που είχε θέσει το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Και μάρτυρας για τον Καραμανλή

 
Ο Άλεξ Ρόντος, όμως, κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας, το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των καταγγελιών περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε σχετικό -δημοσιοποιημένο- έγγραφο που αποδίδεται στην ΕΥΠ, "να ανατραπεί η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης ".

Στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται πως η επιχείρηση (που φέρεται να εξελίχθηκε σε δυο στάδια το 2008-09) ήταν σε γνώση του Άλεξ Ρόντος και για αυτό το λόγο και εκλήθη για να καταθέσει ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή.