Η Goldman Sachs δίνει 43% πιθανότητα επανεκλογής στον… Σαμαρά

Μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία να έρχεται δεύτερη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ένα εκλογικό μοντέλο της Goldman Sachs δίνει... ελπίδες στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για ένα μοντέλο σχεδιασμένο για να προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα, ως συνάρτησ των οικονομικών εξελίξεων σε μία χώρα.

Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις πιθανότητες μίας κυβέρνησης να επανεκλεγεί, ο οικονομολόγος Λάσε Χόλμπελ Νίλσεν διαπίστωσε πως η αύξηση των μισθών, η μείωση του πληθωρισμού και η υποχώρηση της ανεργίας είναι παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής. Αντίθετα, δε βρήκε στοιχεία που να δείχνουν πως η δημοσιονομική ασωτία βοηθά, ενώ διαπίστωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ελάχιστα μόνο μειώνουν τις προοπτικές για μια νέα κυβερνητική θητεία.

Τα καλά νέα για τους απερχόμενους ηγέτες, καθώς η ύφεση αρχίζει να ανήκει πια στο παρελθόν, είναι πως “οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη”, στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, γράφει ο Νίλσεν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Το μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε εκλογές που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, δείχνει πως, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως η πιθανότητα επανεκλογής του Αντώνη Σαμαρά εκτιμάται κοντά στο 43%, ενώ μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής (άνω του 50%) συγκεντρώνουν ο Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία και ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία.