Μηλιός: Η πανούκλα της λιτότητας έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη

Σε όλη την Ευρώπη, το θέμα που τίθεται είναι πώς θα γλιτώσουμε από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας, σημειώνει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Γιάννης Μηλιός, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

“Η πανούκλα της λιτότητας, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα, που χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, να παλέψουμε για τις θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί μαζί με τους συντρόφους μας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, τονίζει ο κ. Μηλιός.

Σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να λύσει το θέμα της ανεργίας, ο κ. Μηλιός απαντά: “Το δικό μας σχέδιο είναι άμεσο: να προωθήσουμε μια μορφή κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τροποποιώντας το Πτωχευτικό Δίκαιο και δημιουργώντας θεσμικό πλαίσιο άλλου τύπου, έτσι ώστε συνεργατικά σχήματα ανέργων, ενώσεις και συνεταιρισμοί ανέργων σε όλους τους τομείς, να μπορέσουν άμεσα να αναλάβουν να θέσουν σε κίνηση τις παραγωγικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να είναι υψηλής στάθμης και δε λειτουργούν λόγω των χρεών, που έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Με μια μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης να λειτουργήσουν σε συνεταιριστική βάση, να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο τομέα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που εν συνεχεία θα δημιουργήσει πολύ θετικά αποτελέσματα, συνέργειες με τη μικρή επιχείρηση, για να αναζωογονηθεί ο οικονομικός τομέας”.

Στο ερώτημα πώς θα βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει: “Στοχεύουμε να φτιάξουμε έναν οργανισμό ανάμεσα στις τράπεζες και στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που θα κατηγοριοποιήσει τα δάνεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν δεν μπορούν να πληρωθούν, θα διαγραφούν πλήρως. Σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρχει αναστολή πληρωμής, τόκων δύο ετών για να κάνει η μικρή επιχείρηση μια επανεκκίνηση, και μερική αναδιάρθρωση, με κριτήριο ότι το δάνειο πρέπει να πληρώνεται από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα. Χρειαζόμαστε, όμως, και έναν μη συστημικό τραπεζικό τομέα. Να επανιδρύσουμε μια νέα Αγροτική Τράπεζα και μια τράπεζα ειδικού σκοπού για τη μικρή επιχείρηση”.