Ανεβαίνουν οι τόνοι εν όψει εκλογών

Φουντώνει η προεκλογική μάχη, μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και δύο πριν από τις ευρωπαϊκές, με τους τόνους να ανεβαίνουν στα ύψη από όλες τις πλευρές και την πόλωση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστεί.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο, με σκληρές φράσεις να εκτοξεύονται από όλες τις πτέρυγες, στην τελευταία συνεδρίαση πριν την παύση των εργασιών του κοινοβουλίου, λόγω των εκλογών, μέχρι τις 28 Μαΐου.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε πως ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος. "Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή", υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, πρόσθεσε: "Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά".

Διαβάστε: Τσίπρας: Τη Νέα Ελλάδα θα την οικοδομήσουμε εμείς με το λαό

"Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα - αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν", απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις -και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο", συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε: Πέρασε από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε σαφές μήνυμα συστράτευσης στη βάση της ΝΔ, στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου εμφανίστηκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ παρόντα ήταν τα περισσότερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ και αρκετά στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε: Η κοινή εμφάνιση Καραμανλή - Σαμαρά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέμεινε στη θέση του ότι τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές θα κρίνουν την κυβερνητική σταθερότητα, τονίζοντας ότι "η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ εκβιαστική".

"Έθεσα το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι. Κάποιοι λένε εκβιαστικό. Τι είναι εκβιαστικό; η αλήθεια; Έθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι, αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες μέρες", σημείωσε.

Διαβάστε: Βενιζέλος: Είπα προεκλογικά αυτό που όλοι θα πουν φωναχτά σε λίγες μέρες

Είναι φανερό πως η κλιμάκωση της έντασης αποσκοπεί και στην προσέλκυση των αναποφάσιστων, οι οποίοι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πως αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό που μπορεί να αποτελέσει “κλειδί” για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας “Παρασκήνιο”, το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 12,3%, ενώ η ίδια δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 1,4% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ανεβάζει την Ελιά στο 7%, με τη Χρυσή Αυγή να μένει στην πέμπτη θέση.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 1,4% για ΝΔ, ανεβαίνει η Ελιά

Εν τω μεταξύ, σε όλα τα κόμματα τα οποία κατέθεσαν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τις ευρωεκλογές θα διανεμηθεί ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός χρόνος, όπως προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σίμου Κεδίκογλου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Διαβάστε: Τηλεοπτικός χρόνος για όλα τα κόμματα εν όψει ευρωεκλογών