Αυτοί είναι οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές

Συνολικά 21 είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Συγκεκριμένα, βάσει αποτελεσμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από έξι ευρωβουλευτές, η Νέα Δημοκρατία από πέντε, η Χρυσή Αυγή από τρεις, το Ποτάμι από δύο, το ΚΚΕ από δύο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από έναν. 

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τα βιογραφικά στοιχεία όλων των ευρωβουλευτών που εκλέγονται, ανά κόμμα:

1. ΣΥΡΙΖΑ

Mανώλης Γλέζος: Γεννήθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου το 1922. Tο 1935, ως μαθητής δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα με στόχο την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την αποτίναξη της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία στις 30 Μαΐου 1941, ενώ εξακολούθησε την αντιστασιακή του δράση μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο για τη δράση του αυτή όσο και για τους μεταγενέστερους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, πέρασε 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, ενώ τρεις φορές καταδικάστηκε σε θάνατο.
  Σοφία Σακοράφα: Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα, παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση (1980-1989) και ως ελεύθερη επαγγελματίας (1989-2006). Πρώην ακοντίστρια και κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ στο αγώνισμα έως και το 1983
  Δημήτρης Παπαδημούλης: Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
  Κωνσταντίνα Κούνεβα: (Kostadinka Kuneva) Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Είναι πτυχιούχος ιστορίας του πανεπιστημίου "Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος" στο Βελίκο Τέρνοβο και μητέρα ενός παιδιού.
  Γιώργος Κατρούγκαλος: Eίναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  Κώστας Χρυσόγονος: Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961, πήρε πτυχίο της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1983 (βαθμός 9.90) και διδακτορικό της Νομικής Σχολής Ανόβερου το 1987.

 

 

 

2. Νέα Δημοκρατία

 

Μαρία Σπυράκη: Είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «ΜΜΕ & Ειδήσεις» στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί στο ALTER και στο MEGA, καθώς και σε μεγάλες εφημερίδες.
  Μανώλης Κεφαλογιάννης: Βουλευτής Ηρακλείου, πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και πρώην Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Reading και το LSE σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Πολιτική Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
  Ελίζα Βόζενμπεργκ: Eίναι μαχόμενη δικηγόρος και πρώην Βουλευτής Α’ Αθηνών. Στις δίκες της «17 Νοέμβρη» και του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» εκπροσώπησε στην πολιτική αγωγή συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας.
 

Γιώργος Κύρτσος: Eίναι δημοσιογράφος και εκδότης. Σπούδασε Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων στο MIT και Ευρωπαϊκές σπουδές στο LSE, ενώ είναι Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ίδιου Πανεπιστημίου

  Θεόδωρος Ζαγοράκης: Γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι διεθνής ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Εθνικής ομάδας, που κατέκτησε το «Euro 2004». Είναι μέλος της «ομάδας των 120», στην οποία περιλαμβάνονται οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που συμπλήρωσαν 120 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της χώρας τους. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.

 

3. Χρυσή Αυγή

Ελευθέριος Συναδινός: Γεννήθηκε το 1955 στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1975 και αποφοίτησε το 1979, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Είναι απόφοιτος όλων των σχολείων του Όπλου του, όλων των Σχολείων Ειδικών Δυνάμεων, της ΑΣΠ, και της ΣΕΘΑ. Έχει υπηρετήσει σε όλους τους τύπους Μονάδων και έχει διοικήσει όλα τα κλιμάκια Διοικήσεων Ειδικών Δυνάμεων μέχρι και το Επίπεδο Ταξιαρχίας.
Λάμπρος Φουντούλης: Ο Λάμπρος Φουντούλης είναι πατέρας του Γιώργου Φουντούλη, δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
Γιώργος Επιτήδειος: Αντιστράτηγος ε.α. Κατάγεται από τα Ψαχνά Ευβοίας και γεννήθηκε το 1953. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Επί πλέον έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Κατευθυνομένων Βλημάτων ΧΩΚ της Ελλάδος και των ΗΠΑ και το Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού της Ελλάδος καί των ΗΠΑ.

4. Ελιά

Εύα Καϊλή: Γεννήθηκε την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Σπουδές: Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διεθνολόγος, Μεταπτυχιακό Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διπλωματούχος Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσιογράφος, στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και Μέλος της ΕΣΗΕΑ. Έχει διατελέσει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος τίτλου του μεταπτυχιακού προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επίσης είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας.
Εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός.

 

5. Ποτάμι

Γιώργος Γραμματικάκης: Eίναι από το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Μίλτος Κύρκος: Τα τελευταία χρόνια απασχολείται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών και αναπτύσσει εκπαιδευτικές εφαρμογές σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Γιος του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Λεωνίδα Κύρκου.

6. ΚΚΕ

Κώστας Παπαδάκης: 39 ετών, κοινωνικός λειτουργός, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Τραπεζοϋπάλληλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, 53 ετών.

7. Ανεξάρτητοι Έλληνες

Νότης Μαριάς: Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics), διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και fellow του Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.