Μητσοτάκης: Μείωση φόρων, λιτό κράτος και επενδύσεις οι προτεραιότητές μας

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων, λιτό κράτος και επενδύσεις οι προτεραιότητές μας

Υποβάθμισε τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, το λιτό και αποτελεσματικό κράτος και η προσέλκυση επενδύσεων θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

«Έχω δεσμευτεί για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% από 29% σήμερα. Για μείωση φόρου μερισμάτων στο 5%. Για καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% από 22%. Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε δε, ότι «ενισχύουμε με φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις, με "υπεραποσβέσεις" μέχρι 200% στις νέες επενδύσεις παγίων, με διπλασιασμό περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη, με μείωση φόρου επιπλέον 2% για επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και πάνω, που αυξάνουν 10% τις θέσεις εργασίας».

«Για εμάς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «κωδικοποιημένα, οι άμεσες προτεραιότητες είναι τρείς: Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, λιτό και αποτελεσματικό κράτος και επενδύσεις για να έρθουν δουλειές και στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων». Υποσχέθηκε ακόμη συνολική, τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας ότι «μία τέτοια ρύθμιση είναι καταλύτης, για να πάρει μπρος η οικονομία και αναγκαία προϋποθεση για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού» και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του. Δίνοντας το περίγραμμα, είπε ότι θα διαγραφούν οι ανείσπρακτες εισφορές, ενώ όσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες, θα υπαχθούν σε συμφωνία με τους δανειστές σε μία ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις.

Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη, ενώ για μεγαλύτερες θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον οικονομικά κριτήρια, όπως είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων επιχειρήσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, λέγοντς ότι «το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται κατά 1%. Τελικά, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 ήταν ο μισός, από ό, τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες, εκτός από μας, είδαν την οικονομία τους να τρέχει πολύ ταχύτερα, από ό, τι προβλεπόταν».

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, η Ελλάδα αποτελεί την αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη της τελευταίας τριετίας, κάνοντας λόγο για την μικρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη, τη μείωση του μέσου μισθού, τη μείωση της κατανάλωσης. Υποστήριξε ακόμη, ότι «δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος (από τα μνημόνια), γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα λιτότητας 5,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων». «Αυτό» συμπλήρωσε «είναι το λεγόμενο 4ο μνημόνιο και τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για συνεχή λιτότητα μέχρι το 2060 και έντονη εποπτεία, διαφορετική από αυτή άλλων χωρών, που βγήκαν από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στους εμπόρους παρατήρησε, ότι «έχετε να αντιμετωπίσετε και τους κατ' επαγγελμα κουκουλοφόρους, που σπάνε το κέντρο της Αθήνας», προσθέτοντας ότι «η πρακτική αυτή επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας». «Το πιο ανησυχητικό με τους κουκουλοφόρους, που έχουν ως ορμητήρια τα πανεπιστήμια, είναι ότι η κατάσταση αυτή αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Στέλνεται ένα μήνυμα βανδαλισμών και ανασφάλειας, στην εποχή που προσβλέπουμε στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας» είπε.

«Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος σε αυτό» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν θα ανεχόμαστε απειλές βίας. Η αστυνομία έχει την επιχειρησιακή ικανότητα και εμείς θα της δώσουμε την πολιτική κάλυψη. Οι τρομοκρατες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας». «Αυτή είναι η ατζέντα της κοινής λογικής, που ζητά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.