Σενάρια κοινής αντίδρασης Ελλάδας-Κύπρου στις τουρκικές προκλήσεις

Σενάρια κοινής αντίδρασης Ελλάδας-Κύπρου στις τουρκικές προκλήσεις

Τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών συμφώνησαν στην από κοινού προετοιμασία σχετικών σχεδίων

Για από κοινού σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας από Ελλάδα και Κύπρο που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση Κοτζιά-Χριστοδουλίδη στην Αθήνα κάνει λόγο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν, όπως οι δράσεις τους κινηθούν πάνω σε δύο άξονες, τη συνεργασία και το συντονισμό των αντίστοιχων διευθύνσεων στα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου και την προετοιμασία σεναρίων αντίδρασης. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης συμφώνησαν, όπως πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή πέραν των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων θα υπάρξουν συναντήσεις και των αντίστοιχων διευθύνσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέσης Ανατολής, BREXIT κ.λπ.

Επίσης αποφασίστηκε, όπως υπάρξει ετοιμασία διαφόρων επιλογών και σεναρίων, για το πώς θα αντιδρούν οι δύο χώρες, αναλόγως των ενεργειών της Τουρκίας. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών κρίνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως θα πρέπει να έχουν ενώπιόν τους έτοιμα σενάρια, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην αντίδραση επί των τουρκικών ενεργειών. Κενά τα οποία δίνουν στην Τουρκία την εντύπωση, ότι οι δύο χώρες «αδυνατούν να απαντήσουν». Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, ότι μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη αλλά και τον προκάτοχο του Ιωάννη Κασουλίδη κατάφεραν να βάλουν στο επίκεντρο του κυπριακού τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και σημείωσε, ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από διαρκή νευρικότητα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας εντός ενός πλαισίου λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα αν η Τουρκία ήταν μια νομιμοποιημένη δύναμη ασφαλείας στο νησί. Τέλος, όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Άγκυρα να μην αναγάγει μια καθημερινή διαδικασία σε μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, η οποία επαναβεβαιώνει το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας. Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα για μια καλή προεργασία διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μελών του συμβουλίου ασφαλείας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε προβληματισμένος από τη στάση της Άγκυρας για τις προθέσεις της στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού. Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας ενόψει της συνόδου της Βάρνας.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX δεν είναι αρκετή και υπενθύμισε, ότι η στάση και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αξιολογούνται συνεχώς. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται άνευ προϋποθέσεων. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια», συμπλήρωσε.