Τόσκας: Ας ασχοληθεί με τα δικά του ο Καμίνης, ας αλλάξει καμιά λάμπα

Τόσκας: Ας ασχοληθεί με τα δικά του ο Καμίνης, ας αλλάξει καμιά λάμπα

«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τα τελευταία περιστατικά» δήλωσε ο Τόσκας στους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με αυξημένη παρουσία ένστολων αστυνομικών για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, θέτει σε εφαρμογή η ΕΛΑΣ, ύστερα από εντολές του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολιτη, Νίκου Τόσκα. Από σήμερα, 35 ζευγάρια ένστολων αστυνομικών προστέθηκαν στις υπάρχουσες ομάδες αστυνόμευσης και θα περιπολούν συνεχώς σε δύο βάρδιες, σε συγκεκριμένους τομείς ευθυνης το καθένα, σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πλατείες.

Με αφορμη την έναρξη εφορμογής του σχεδίου, ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα το αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μίλησε στο ανφιθέατρο σε αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα ενισχυμένα μέτρα, δίνοντας τις κατευθύνσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του προς τα επιτελεία της ΕΛΑΣ για τα απανωτά γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει καμία σύλληψη.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Η αστυνομία έχει πολλές επιτυχίες, αλλά τελευταία έχουν συμβεί πολλά περιστατικά, για τα οποία δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος». Συνεχίζοντας ο αν. υπουργός υπογράμμισε: «Δεν νοείται να υπάρχει αδιαφορία. Τα λάθη συγχωρούνται, γιατί λάθη κάνει αυτός που εργάζεται. Αυτός που καβαλάει το άλογο, θα πέσει κιόλας. Αλλά επαναλαμβανόμενα λάθη και αδιαφορία, πρέπει να ελέγχονται».

Σημειώνεται οτι ο κ. Τόσκας μετά τις καταστροφές στα καταστηματα της Ερμού, κάλεσε χτες το γραφείο του την ηγεσία της ΕΛΑΣ, στην οποία εξεφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, αλλά και για την αντίδραση των αστυνομικών υπηρεσιών στα περιστατικά, όπως η ρίψη χειροβομβίδας κοντά στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής, η έφοδος στα γραφεία της Novartis, η επίθεση ακροδεξιών στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, παλαιότερα η παρέμβαση στην ισραηλινή πρεσβεία κ.λ.π.

Κατά τη σημερινή του ομιλία στη ΓΑΔΑ, ο αν. υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους, ενώ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, όταν ζήτησε να του πουν πόσοι είναι οι επιπλέον αστυνομικοί που διατέθηκαν για την υλοποίηση του νέου σχεδίου και του είπαν ότι είναι μόνον 45.

Ακολούθως απευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς, που θα συμμετάσχουν στην αστυνόμευση του κέντρου, σημειώνοντας ότι η εικόνα τους είναι η εικόνα της Αστυνομίας και της χώρας, γι αυτό πρέπει να είναι άψογη η συμπεριφορά τους προς τους επισκέπτες και τους πολίτες και τα καθήκοντά τους να είναι σαφή. Εξήγησε ότι δεν μπορούν να είναι κάπου απλώς για να είναι, αλλά να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές, που αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ελέγχονται οι προϊστάμενοι τους.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι κατά την αλλαγή των βαρδιών «δεν νοείται να φύγουν οι προηγούμενοι, αν δεν έλθουν οι επόμενοι». «Η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα είναι πυλώνας σταθερότητας, γι αυτό την επιλέγουν τόσοι πολλοί επισκεπτες. Πρέπει λοιπόν να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και προς τους επισκέπτες και προς τους πολίτες» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετά την ομιλία του στο αμφιθέατρο, είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ.

Οι περιπολίες ενστόλων στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι το πρώτο σκέλος του νέου σχεδίου για την καλύτερη αστυνόμευση, ενώ μελετώνται και πρόσθετες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα παρακολουθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίζεται, σε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Μετά την Αθήνα προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Σκληρή απάντηση σε Καμίνη

«Δεν κρύβω καθόλου ότι είμαι και θυμωμένος και έχω δώσει αυστηρές οδηγίες στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί ενώ κατά καιρούς, έχω αναλάβει και εγώ προσωπικά ευθύνες, ίσως παραπάνω από αυτές που αναλογούν, έχω δώσει συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς έχει επιδείξει αρκετές σημαντικές επιτυχίες. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με διάφορα περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Τόσκας μέσω του Real FM.

Για να συμπληρώσει: «Και αναφέρομαι στην αντίδραση της Αστυνομίας γιατί πράγματι υπήρξαν αποτυχίες, υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες, υπήρξαν και αδράνειες οι οποίες καυτηριάστηκαν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους υπηρεσιακούς φορείς».

Ο υπουργός σημείωσε στη συνέχεια ότι «υπήρξε και σχεδιασμός, υπήρξαν και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία, από εμένα στους υπηρεσιακούς φορείς, ώστε να μην γίνουν αυτά που έγιναν, άρα για αυτό μίλησα πριν για αποτυχία και αδράνεια, η οποία καυτηριάστηκε και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες».

«Τα επαναλαμβανόμενα λάθη δεν μπορεί να μην ελέγχονται»

Ο κ. Τόσκας ανακοίνωσε έκτακτο σχέδιο με πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας από αύριο το πρωί. «Εγώ δεν μιλάω θεωρητικά, άνθρωπος της πράξης είμαι και γι’ αυτό από αύριο το πρωί θα υπάρχουν 200 επιπλέον αστυνομικοί, οι οποίοι πήραν οδηγίες και από εμένα και από τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, σήμερα το πρωί, και οι οποίοι θα ελέγχουν και θα επιτηρούν και θα αστυνομεύουν το κέντρο της Αθήνας. Είναι μία αρχική ενέργεια, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα κάνουν πεζές περιπολίες και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στην Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις».

Επίσης, αποκάλυψε ότι υπήρξε προειδοποίηση από την πλευρά του, λέγοντας: «Έχουν δοθεί οι οδηγίες, έχει υπάρξει ο έλεγχος και έχουν ειπωθεί στους αστυνομικούς οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν εφόσον δεν τηρηθεί κατά γράμμα, εφόσον δεν τηρηθούν οι οδηγίες που έχω δώσει».

«Είμαι αγανακτισμένος με τον Καμίνη»

Όσον αφορά την κριτική που του άσκησε ο κ. Καμίνης, απάντησε: «Δεν μπορώ αγανακτισμένος να μην πω, ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου απέναντι στο συγκεκριμένο άνθρωπο, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας. Πέρα από την πολιτική των καναλιών και των εντυπώσεων υπάρχει, τέλος πάντων, και ο χώρος της πράξης. Ας αλλάξει και καμία λάμπα.

Δεν νομίζω να τον εμποδίζει κανένας είτε στα Εξάρχεια, είτε οπουδήποτε αλλού να ασχοληθεί και με τα θέματα τα δικά του, αλλά και με τα θέματα ασφάλειας… Τα βασικά, τα οποία του ζητάμε, όχι εγώ, η Ελληνική Αστυνομία να υλοποιήσει».

Παρακαλούμε περιμένετε ...