Πετρόπουλος: Περιθώριο κοινωνικών παροχών από τις επιδόσεις του ΕΦΚΑ

Πετρόπουλος: Περιθώριο κοινωνικών παροχών από τις επιδόσεις του ΕΦΚΑ

Εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου πλεονάσματος

«Οι θετικές επιδόσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στις εισφορές θα αφήσουν ένα περιθώριο να δούμε διορθωτικά, τι μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα, πως και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου πλεονάσματος, που τέθηκε στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες πολιτικές για την εξισορρόπηση και των επιπτώσεων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντας τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε, ότι «θα δούμε όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, τι περιθώρια έχουμε και προφανώς η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ μας δίνει το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Υπενθύμισε δε, ότι «ο επανυπολογισμός στις περιπτώσεις εκείνες όπου θα επιφέρει μείωση συντάξεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% της χορηγούμενης σύνταξης». Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «πέρσι είχαμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ εισπράξεις από οφειλές, όταν το 2014 ανέρχονταν σε 333 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις αυτές, είχαμε δηλαδή έναν τριπλασιασμό εσόδων το 2017 κι αυτό προκύπτει από την καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση του συστήματος καταβολής εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μη μισθωτούς».

Αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις, ο υφυπουργός διευκρίνισε, ότι «στις πρώτες 3 εβδομάδες 5.000 άτομα εντάχθηκαν στη διαδικασία αυτή και για την περίπτωση άνω από 2.500 έχουν ήδη εφαρμοστεί οι σχετικές διατάξεις». «Θεωρώ» εκτίμησε, «ότι θα πάει καλά, νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα κι αυτό θα βελτιώσει και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς μπαίνουν μέσα πολλοί οφειλέτες, οι οποίοι αποκτούν πάλι και ασφαλιστική ικανότητα, καθώς κανείς δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει το σύστημα της εισφοροδότησης, όταν έχει μπει σε αυτό με όρους που προοιωνίζουν τη διατήρηση της ικανότητάς του να καλύπτει αυτές τις οφειλές».

Σχετικά με τη ροή απονομής των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως «επιταχύνεται συνεχώς», διευκρινίζοντας ότι πέρσι δόθηκαν περίπου 125.000 νέες οριστικές συντάξεις.