Στο δρόμο του μαύρου χρήματος για να φτάσουν στους «ενόχους» για τη Novartis

Στο δρόμο του μαύρου χρήματος για να φτάσουν στους «ενόχους» για τη Novartis

Αρχές βάζουν στο στόχαστρο συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, εταιρείες και στελέχη επιτροπών

Το δρόμο του «μαύρου χρήματος» ακολουθεί η εισαγγελία Διαφθοράς σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ενδεχόμενο χρηματισμό τόσο πολιτικών όσο και μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Η έρευνα των αρμόδιων εισαγγελέων σε ότι αφορά το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη με τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρο τους  συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, εταιρείες τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει ως «οχήματα» ύποπτων πληρωμών άλλα και σε  φυσικά πρόσωπα, όπως πρώην γενικοί γραμματείς και μετέχοντες στις Επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.

Για το λόγο αυτό αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν πάρει το δρόμο προς της Ελβετία και την Κύπρο προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη διαδρομή του χρήματος έτσι όπως περιγράφεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται  είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα  για τα αποκαλούμενα panama papers  και άλλες λίστες φοροδιαφυγής

Άλλωστε, μέσα από τις επίμαχες καταθέσεις οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των φερόμενων ως πρωταγωνιστών στην υπόθεση , σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διαφαίνεται σε πολλά σημεία που καταγράφονται στη δικογραφία χρονική σύμπτωση υπουργικών αποφάσεων  με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων για καταβολή μίζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα το σκέλος της υπό έρευνας υπόθεσης που αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή γιατρών θα έχει ολοκληρωθεί με τον κατάλογο των λειτουργών που φέρονται ότι έχουν δωροδοκηθεί να μεγαλώνει καθημερινά...

Πάντως, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στη διάθεση πλειάδα στοιχείων που προέρχονται από εφόδους τους σε σπίτια και γραφεία προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση τα οποία αξιολογούνται και δεν αποκλείεται να κρύβουν μυστικά. Μάλιστα, όπως διευκρίνιζε δικαστική πηγή οι προστατευόμενοι μάρτυρες , οι οποίοι θεωρούνται απολύτως αξιόπιστοι καθώς πέρασαν ακόμη και από ψυχολικά τέστ πριν πάρουν την ιδιότητα του προστατευόμενου, θα επανέλθουν στο εισαγγελικό γραφείο. Και αυτό γιατί «δεν εμφανίστηκαν για να μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρεία» καθώς φέρονται να έχουν στη διάθεση τους  στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που εμφανίζεται να χρησιμοποιούσε η Novartis για να κυριαρχήσει στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας.