Πώς «διαβάζουν» το συλλαλητήριο σε Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία

Πώς «διαβάζουν» το συλλαλητήριο σε Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία

Ευσεβείς πόθοι τα περί «σεισμού» από κόσμο, υποστηρίζει η κυβέρνηση - Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύουν τα συμπεράσματα του σημερινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα για την ονομασία της ΠΓΔΜ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά στα μηνύματα που έστειλαν οι συγκεντρωμένοι, αλλά και στη σημασία του συλλαλητηρίου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία – Όλα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο

Μαξίμου: Ευσεβείς πόθοι τα περί «σεισμού» από κόσμο στο συλλαλητήριο

«Ευσεβείς πόθους» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις προσδοκίες για «σεισμό» και εκατομμύρια διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, αποτιμώντας την προσέλευση του κόσμου σε αυτό.

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη.

«Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση τη διαπραγμάτευση

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη», σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος.

«Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω,λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας», προσθέτει στην ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Πολάκης: Η λαοθάλασσα που περίμεναν στο συλλαλητήριο δεν ήρθε

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών

Ως έκφραση εθνικής υπερηφάνειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση χαρακτήρισε με δήλωσή του το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα ότι περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών και δεν προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας.

«Η Νέα Δημοκρατία - και εγώ προσωπικά - από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει», δήλωσε ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς, άλλωστε, δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε πως οι πολίτες εξέφρασαν και την αγωνία τους, καθώς και «την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία Κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

«Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες».

«Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατέληξε:

«Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

Καμμένος: Το συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων

"Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί", αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.