ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν: Καθείς και το μέτρο του

ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν: Καθείς και το μέτρο του

Η απάντηση στις απειλές «θα σπάσουμε τα πόδια όποιου Έλληνα ανέβει στα Ίμια»

«Αχαρακτήριστες δηλώσεις, σαν αυτές του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, είναι ξένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και καλό θα ήταν, δεδομένης και της θέσης που κατέχει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να αντιλαμβάνεται ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς, ερωτηθείς σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας Γιγκίτ Μπουλούτ.

«Το έχουμε ξαναπεί, καθείς και το μέτρο του...», σχολίασε ο κ. Γεννηματάς, προσθέτοντας: «Επιπλέον, του υπενθυμίζουμε ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο ο εν λόγω κύριος να είναι μελετηρός».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιγκίτ Μπουλούτ εξαπέλυσε απίστευτες απειλές μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT ΗΑΒΕR, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών.

«Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στην Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο», ήταν η φράση-φωτιά που εκστόμισε συντηρώντας την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και που σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πρόκειται για ρητές απειλές πλέον στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο σκληρές αερομαχίες νότια της Χίου. Σύμφωνα με πηγές στο ΓΕΕΘΑ ένα τουρκικό ζεύγος μαχητικών F-16 μπήκε χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών στις 14:20 στην περιοχή της Λήμνου και κατευθύνθηκε νότια.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας απογείωσε το ζεύγος ετοιμότητας της Σκύρου, που αποτελούνταν από δύο F-16. Οι Τούρκοι αφού πέρασαν από την Λέσβο και την Χίο, έφτασαν στη Σάμο και γύρισαν βόρεια, χωρίς να ανταποκρίνονται στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών. Όταν έφτασαν και πάλι νότια της Χίου ξεκίνησε η πρώτη αερομαχία κατά την οποία σχετικά γρήγορα τα ελληνικά μαχητικά απέκτησαν το τακτικό πλεονέκτημα, αναγκάζοντας τα τουρκικά μαχητικά να στρέψουν ανατολικά.

Ενώ όμως όλοι νόμιζαν πως τα τουρκικά αποχωρούν, εκείνα έκαναν στροφή. Η αντίδραση του ελληνικού ζευγαριού που δεν είχε πάψει να τα επιτηρεί ήταν άμεση και ξεκίνησε δεύτερη αερομαχία.

Αυτή ήταν σκληρότερη από την πρώτη. Τα περιθώρια ωστόσο που είχαν τα τουρκικά μαχητικά για να κινηθούν δεν ήταν και μεγάλα καθώς ήδη τα ελληνικά μαχητικά τους ήλεγχαν. Το τουρκικό ζεύγος αποχώρησε. Συνολικά η Τουρκία χθες έστειλε στο Αιγαίο 6 μαχητικά F-16 σε τρεις σχηματισμούς εκ των οποίων ο ένας με τον οποίο έγινε η εμπλοκή ήταν και οπλισμένος και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235. Τα δύο αυτά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 30 από τις 31 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου που σημειώθηκαν χθες. Η τουρκική αεροπορία σημείωσε επίσης και 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...