Σύμβουλος Ερντογάν: Θα σπάσουμε τα πόδια όποιου Έλληνα ανέβει στα Ίμια

Σύμβουλος Ερντογάν: Θα σπάσουμε τα πόδια όποιου Έλληνα ανέβει στα Ίμια

Απειλές κατά του πρωθυπουργού και Ελλήνων υπουργών

Απίστευτες απειλές εξαπέλυσε ο σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT ΗΑΒΕΡ, έριξε λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών. «Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στην Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο», ήταν η φράση-φωτιά που εκστόμισε συντηρώντας την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και που σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πρόκειται για ρητές απειλές πλέον στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο σκληρές αερομαχίες νότια της Χίου. Σύμφωνα με πηγές στο ΓΕΕΘΑ ένα τουρκικό ζεύγος μαχητικών F-16 μπήκε χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών στις 14:20 στην περιοχή της Λήμνου και κατευθύνθηκε νότια.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας απογείωσε το ζεύγος ετοιμότητας της Σκύρου, που αποτελούνταν από δύο F-16. Οι Τούρκοι αφού πέρασαν από την Λέσβο και την Χίο, έφτασαν στη Σάμο και γύρισαν βόρεια, χωρίς να ανταποκρίνονται στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών. Όταν έφτασαν και πάλι νότια της Χίου ξεκίνησε η πρώτη αερομαχία κατά την οποία σχετικά γρήγορα τα ελληνικά μαχητικά απέκτησαν το τακτικό πλεονέκτημα, αναγκάζοντας τα τουρκικά μαχητικά να στρέψουν ανατολικά.

Ενώ όμως όλοι νόμιζαν πως τα τουρκικά αποχωρούν, εκείνα έκαναν στροφή. Η αντίδραση του ελληνικού ζευγαριού που δεν είχε πάψει να τα επιτηρεί ήταν άμεση και ξεκίνησε δεύτερη αερομαχία.

Αυτή ήταν σκληρότερη από την πρώτη. Τα περιθώρια ωστόσο που είχαν τα τουρκικά μαχητικά για να κινηθούν δεν ήταν και μεγάλα καθώς ήδη τα ελληνικά μαχητικά τους ήλεγχαν. Το τουρκικό ζεύγος αποχώρησε. Συνολικά η Τουρκία χθες έστειλε στο Αιγαίο 6 μαχητικά F-16 σε τρεις σχηματισμούς εκ των οποίων ο ένας με τον οποίο έγινε η εμπλοκή ήταν και οπλισμένος και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235. Τα δύο αυτά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 30 από τις 31 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου που σημειώθηκαν χθες. Η τουρκική αεροπορία σημείωσε επίσης και 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.