Μαξίμου: Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ με όσα έλεγε ο Σαμαράς το 2009;

Μαξίμου: Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ με όσα έλεγε ο Σαμαράς το 2009;

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται σε βίντεο να αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία erga omnes

Να τοποθετηθεί ως προς παλαιότερες δηλώσεις του πρώην προέδρου της και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το Σκοπιανό καλεί τη Νέα Δημοκρατία το Μαξίμου, παραθέτοντας και σχετικό βίντεο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στις 28 Νοεμβρίου του 2009 είχε υποστηρίξει πως εάν στη γείτονα δεχθούν την ονομασία erga omnes, «να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω» και «είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις.

Στο βίντεο που παραθέτει το Μαξίμου από τηλεοπτική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Στο θέμα των Σκοπίων, έχει βάλει ο Κώστας Καραμανλής "κόκκινες γραμμές". Είμαι με αυτές τις "κόκκινες γραμμές". Ομως διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές τις "κόκκινες γραμμές", ενόψει του όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή πάρτε τα, διότι τότε ο άλλος ξεκινάει να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες 'μέχρι εδώ αντέχω'. Ξεκινάει παρακάτω. Τι είναι η "κόκκινη γραμμή" που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους και στο εσωτερικό και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των Διεθνών Οργανισμών. Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος "erga omnes". Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψη μου δεν πρόκειται να το δεχθούν. Δηλαδή τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν και είπα: Αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχθούν και την αλλάξουν, να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω».

Δείτε το βίντεο: