Τσαβούσογλου: Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για τα νησιά του Αιγαίου

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για τα νησιά του Αιγαίου

Απευθύνθηκε στους βουλευτές της τουρκικής Βουλής

«Υπάρχουν εναλλακτικές: Μπορείς να το λύσεις με διπλωματία, μπορείς να το πας στα διεθνή δικαστήρια ή μπορείς να τα πάρεις όλα στέλνοντας στρατό», δήλωσε στη Βουλή της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από το κεμαλικό CHP σε σχέση με τα Ίμια και άλλα νησιά στο Αιγαίο που η αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογάν ότι παρέδωσε στην Ελλάδα η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κρίση με την Ελλάδα σχετικά με το καθεστώς των Ιμίων δεν ξέσπασε επί θητείας του ΑΚΡ (του κόμματος του Ερντογάν).

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της τουρκικής Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή στο νομικό καθεστώς των Ιμίων από το 1996 και την κρίση με την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστεί προκειμένου να βρεθεί λύση, αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση.

«Ότι έγινε συνέβη πριν από αυτό (σ.σ. κρίση 1996). Το ΑΚΡ δεν είναι υπεύθυνο για αυτό. Ανήκει (σ.σ. η ευθύνη) στα κόμματα που ήταν επικεφαλής τότε πριν το ΑΚΡ. Ναι θα προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε και αυτό αλλά μην λέτε ψέματα όπως ότι καταλήφθηκαν επί ηγεσίας του ΑΚΡ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη Daily Sabah, έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις κατηγορίες για δεσμούς με την Ελλάδα από βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπονόησαν πως τα νησιά δέχθηκαν εισβολή και καταλήφθηκαν από την Ελλάδα κατά την διάρκεια της ηγεσίας του ΑΚΡ