Τουρκία: Την Παρασκευή ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του

Τουρκία: Την Παρασκευή ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του

Η ονοματολογία για τους νέους υπουργούς δίνει και παίρνει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι και πάλι κυρίαρχος στην Τουρκία μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και την Παρασκευή 2 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, ενώ θα γίνει και η ορκωμοσία του προέδρου της χώρας.

Ένα ενδεχόμενο είναι να πάει η ορκωμοσία του Ερντογάν αλλά και η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το Σάββατο 93/6). Η ονοματολογία όμως, για τους νέους υπουργούς δίνει και παίρνει από τις επόμενες ώρες της νίκης.

Στον Μεχμέτ Σιμσέκ, πάλαι ποτέ «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, ετοιμάζεται να δώσει ο Ερντογάν το κρισιμότερο ίσως υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Οικονομίας. O Σιμσέκ ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος, με σπουδές στη Βρετανία και έμπιστος των αγορών. Διαφώνησε με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν.

 

 

Τσαβούσογλου και Ακάρ δεν αποκλείεται να παραμείνουν στις θέσεις τους (Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα), ωστόσο ακούγονται έντονα ο Ιμπραήμ Καλίν για το Εξωτερικών, ενώ για το Άμυνας ο Χακάν Φιντάν και ο Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γιάννη Μανδαλίδη για την ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη.

Ακούγεται έντονα ότι επιστρέφει στην κυβέρνηση ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ένα άτομο που ακουγόταν συχνά στα θέματα γεωτρήσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον για τι θα γίνει με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές αν θα συνεχίσει γιατί έχει κατά καιρούς κάνει επικριτικά σχόλια κατά των ΗΠΑ και αν ο Εντογάν θέλει να ρίξει γέφυρες στην επικοινωνία με τη Δύση και τις ΗΠΑ, ο Σοϊλού θα είναι ένα προβληματικό πρόσωπο.