Ψηφίστηκε με 153 «ναι» ο προϋπολογισμός – Μονομαχία κορυφής στη Βουλή

Ψηφίστηκε με 153 «ναι» ο προϋπολογισμός – Μονομαχία κορυφής στη Βουλή

«Κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας - «Είστε χρήσιμοι ηλίθιοι», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018, που παραδοσιακά αποτελεί και οιονεί «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Ναι» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού ψήφισαν 153 βουλευτές (οι 152 του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), και «όχι» 144 βουλευτές, επί 297 παρόντων. Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας για τον Προϋπολογισμό 2018 διήρκεσαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Η συζήτηση στη Βουλή κορυφώθηκε με τη «μονομαχία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία σειρά θεμάτων της πολιτικής ατζέντας.

Τσίπρας: Κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν

«Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν, εξηγώντας πως σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για τη περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 εως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε, που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μη τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την «έριξε ο λαός» γιατί δεν άντεχε άλλο «αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία».

«Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του κατέληξε σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους της χώρας. «Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία '15 έως '18», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε. «Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό; Ξεγελάστηκε;».

«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και πάλι στην κυβέρνηση Σαμαρά, σημείωσε: «Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση. Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ. Είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

«Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε, να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ακόμα.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;».

«Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι' αυτά που εσείς φορτώσατε».

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός. «Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο».

«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;» ρώτησε ο πρωθυπουργός. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω».

Σας καλώ να εγκρίνουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής περιόδου, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί η χώρα και ο λαός μας πέρασε πολλά. Άντεξε αυτά που ευχόμαστε να μην τύχει σε κανέναν άλλο λαό, να συμβούν».

«Ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας είναι οι άνθρωποί της ο κόσμος της δημιουργίας, του μόχθου, της προκοπής. Αυτή είναι η συλλογική μας δύναμη για την επόμενη μέρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων, κρίθηκαν και θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους. Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα ή ως αδαή πλειοψηφία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχουμε επιλέξει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τους νέους μας που σε πείσμα των καιρών έμειναν Ελλάδα αλλά και αυτούς που σήμερα είναι στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική και όπου αλλού στον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής. «Κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μέρα να ξημερώσει στον τόπο μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί

Με επίθεση στην κυβέρνηση «για τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην προεδρική εκλογή του 2015 και είπε: «Εσείς που λέγατε ότι θα είσαστε κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε το Σύνταγμα, εργαλειοποιώντας την εκλογή Προέδρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή και με τον κ. Κουβέλη, για να έλθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές... Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ».

Κατηγόρησε δε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την κυβέρνηση ότι είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι», και πρόσθεσε: «Τρίτη ευκαιρία δεν έχετε. Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά.

Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία.

«Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%. Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις υποαπασχόλησης και τα έσοδα αυξάνονται συγκυριακά και όχι με βιώσιμο τρόπο.

«Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου πει γιατί χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα; Μία εξήγηση υπάρχει μόνο, θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράσετε μετά κάποια επιδόματα. Παίρνετε από τη μία τσέπη δέκα και επιστρέφετε ένα, αντιγράφοντας τις χειρότερες τακτικές της μεταπολίτευσης», σχολίασε.

Αμφισβήτησε επίσης και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυξάνονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μειώνονται μεν τα ποσοστά ανεργίας, αλλά χωρίς να αυξάνονται τα έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επανερχόμενος στο θέμα του πλεονάσματος, είπε ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση, από τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών. «Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, παίρνοντας μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. «Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε όταν έχετε ήδη δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για μετά το 2018;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία όταν βγήκαν από τα μνημόνια δεν είχαν επιπλέον μέτρα και πρόσθεσε ότι ήδη στην ΕΕ χρησιμοποιείται ο όρος υβριδική έξοδος από το μνημόνιο.

Αμφισβήτησε και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι η χώρα έχει πέσει έξι θέσεις στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις έχουν βαλτώσει και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και την ίδια ώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις μεταναστεύουν πραγματικά ή φορολογικά στις γειτονικές χώρες. «Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε, είτε από ιδεοληψία είτε από ανικανότητα, μου είναι παντελώς αδιάφορο» ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθως αμφισβήτησε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης: «Επιβάλλατε 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν αυτά; τους ασθενέστερους. Δύο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες, τρία εκατομμύρια μισθωτοί θα χάσουν την έκπτωση φόρου που είχαν στην πηγή, παράλληλα περικόπτετε τα οικογενειακά επιδόματα. Οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα χειρότερα είναι μπροστά σας, η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Είναι το τέταρτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Και υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί. Δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Εσείς που λέγατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι τελείως απροστάτευτος».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» - και επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση...»-, ενώ συνεχίζοντας είπε: «είστε ψεύτης και κωλοτούμπας, ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα, είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, όσο μένετε στη εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έλθουν».

Συνεχίζοντας είπε ότι η συζήτηση απέδειξε ότι μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιοκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Μόνος στόχος σας είναι η παραμονή στην εξουσία. Εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και ενισχύετε μία νέα ολιγαρχία με την οποία συναλλάσσεστε» προσέθεσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προσλήψεις συμβασιούχων και με δημιουργία θέσεων γραμματέων, οικοδομεί κομματικό κράτος και πρόσθεσε: «δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της μεταπολίτευσης».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που βασίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της φορολογίας, ώστε με κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα και με την στήριξη ενός λειτουργικού κράτους να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα. «Μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο, και ξέρουμε πώς να φέρουμε επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία με υψηλές κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους, στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την εξασφάλιση ενός εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους Έλληνες. Αποτελεσματική πολιτική απέναντι στη φτώχεια δεν είναι τα ευκαιριακά επιδόματα, αλλά οι σταθερές δουλειές που θα έλθουν μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων.

Κλείνοντας είπε: «το 2018 θα υπάρξει καθαρή έξοδος δική σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού και όταν βρεθείτε στην αντιπολίτευση που θα είσαστε πολύ λιγότεροι, να δω πόσο θα αντέξετε. Το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης ανατροπής γιατί οι Έλληνες αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που έχουμε σήμερα».

Καμμένος: Δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα θέλουν οι δανειστές

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καταλόγισε δε στη ΝΔ και τους βουλευτές της μειωμένο ενδιαφέρον για την κορυφαία διαδικασία στη Βουλή και υποστήριξε ότι «μετά τη μετατροπή της ΝΔ σε Ποτάμι, του ξηροποτάμου του κ. Θεοδωράκη, με τη στήριξη της κ. Γεννηματά, ούτε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού δεν έρχονται». Καθώς υπήρξε έντονη αντίδραση στα λεγόμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ, από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος επανήλθε για να πει ότι τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάνε στο Συνέδριο της ΝΔ και «η κ. Γεννηματά κάθεται έμπροσθεν των Διόσκουρων, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη και χειροκροτείται από τα ακροδεξιά στοιχεία τα οποία το ΠΑΣΟΚ κάποτε κατήγγειλε».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο Προϋπολογισμός που οδηγεί στο τέλος των Μνημονίων, οδηγεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση, «δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα θέλουν οι δανειστές».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα πλέον βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνει από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και είπε με νόημα ότι κάποιοι μπορεί να λυπούνται «που δεν κράτησε ο Γερούν γερά», αλλά «κράτησε ο λαός και αυτή η κυβέρνηση κράτησε και θα κρατήσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι το υφεσιακό πρόγραμμα το οποίο «έτρεξαν», στοίχησε στο λαό 280 δισ. σε νέο χρέος, 58,6 δισ. σε μέτρα, 61,6 δισ. σε απώλεια του ΑΕΠ, 58 δισ. σε νέα «κόκκινα» δάνεια.

«Το υφεσιακό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνησης που συνεχίζει να εμφανίζεται σαν ένας και κοινός φορέας, ο νεοφιλελευθερισμός με τη δήθεν σοσιαλδημοκρατία, μαζί στα συνέδρια, μαζί στα χειροκροτήματα και λένε ότι έχουν κοινές θέσεις, κόστισε 8,5 δισ. απώλειες ασφαλιστικών εισφορών λόγω 800 χιλιάδων νέων ανέργων, 37,7 δισ. σε ζημιές τραπεζών από το PSI και 13,4 δισ. ζημιές ασφαλιστικών ταμείων. Οι κυβερνήσεις αυτές, έφαγαν τοκοχρεολύσια 1,2 τρισ. ευρώ, 92 δισ. πακέτα της Ευρώπης, 83 δισ. εξοπλιστικά και άφησαν 190 εκατομμύρια ο ένας, 170 ο άλλος χρέη στα κόμματά τους και τώρα αλλάζουν ονόματα για να αλλάξουν ΑΦΜ» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι σήμερα η χώρα μπαίνει σε νέα τροχιά και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει αυτό «το οποίο περιέγραψε στο νεοφιλελεύθερο συνέδριο της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», στηρίζει εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, και προχωρεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

«Εμείς σε αυτά τα δυο συμφωνούμε απόλυτα. Όσον αφορά το πρώτο, το κάναμε πράξη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη γιατί πράγματι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού υποφέρει ακόμα από την κρίση, την οποία δημιούργησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τον ολετήρα του ελληνικού λαού, τον Γιώργο τον Παπανδρέου», κατέληξε.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πάντα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου και όχι πεδίο αντιπαράθεσης και διαφωνιών, και προσέθεσε πως «έχουμε σε πολλά να αντιπαρατεθούμε, όχι όμως στην Άμυνα». «Όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι έναντι οιασδήποτε εξωτερικής απειλής της χώρας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων της οποίας, ένα αξιοσέβαστο ποσό των ετήσιων εσόδων του κράτους κατευθύνεται προς τον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας» σημείωσε και ενημέρωσε το Σώμα ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να φτάσει στο επίπεδο που η αντιπολίτευση στο μόνο υπουργείο στο οποίο να δίνει θετική ψήφο να είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επικαλούμενος τη φράση του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, ότι «το υπουργείο αυτό είναι πονεμένο», ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «συμφωνεί», ωστόσο προσέθεσε πως ξέχασε ο κ. Κικίλιας να αναφέρει από τι είναι «πονεμένο»". «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πονεμένο από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών του 2000, του 2002 μέχρι και το 2004. Είναι πονεμένο από αυτά που πληρώσαμε στα υποβρύχια, απ' τον κ. Τζοχατζόπουλο, απ' τον κ. Παπαντωνίου, απ' τα σκάνδαλα που η ΝΔ ανέδειξε ως αντιπολίτευση και εν συνεχεία ξέχασε» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε πως είναι «πονεμένο» ακόμη από τις εξωπραγματικές μειώσεις του προϋπολογισμού, οι οποίες για το διάστημα του 2009 - 2015 υπερέβησαν του 50%, τις μειώσεις αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η παρούσα κυβέρνηση δεν «έκοψε», αντιθέτως κατέβαλε συνεχή προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε το επίπεδο και το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για το επίπεδό τους, να σταθούμε με εμπιστοσύνη στο πλευρό τους και να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μεταβληθεί σε εθνική κρίση.

Γεννηματά: Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη...

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση.

«Για να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-αγανάκτηση-ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους! Αυτό προσδιορίζει και οριοθετεί την ευθύνη και την υποχρέωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την Εθνική Συνεννόηση. Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με Κυβερνητικές Συνεργασίες. Τις υπερβαίνει. Συνδυάζει την αναγκαία Πολιτική Σταθερότητα, με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου.

Όμως ας μιλήσουμε καθαρά. Η περίοδος του μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται. Όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει και στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα! Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν.

Γιατί εμείς , ανοιχτά «μέτωπα» έχουμε με το λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας. Με το Κίνημα Αλλαγής, την νέα πραγματική Ελπίδα για τον λαό μας στην Πρώτη Γραμμή», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά δεν οδηγούν σε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση . «Έχετε υπογράψει σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060», τόνισε. « Για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Επεσήμανε ότι τώρα ο πρωθυπουργός λέει πως δεν είναι αναγκαία η ένταξη στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης σε αντίθεση με όσα έλεγε πέρσι . « Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη», ανέφερε χαρακτηρίζοντας το αφήγημα του πρωθυπουργού ως αφήγημα εξαπάτησης των πολιτών.

«Προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια εικονική πραγματικότητα και για την ακρίβεια αναπαράγετε μια γκρίζα πραγματικότητα», ανέφερε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντι - αναπτυξιακό γιατί είναι αντιλαϊκός καθώς αυξάνει την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων όταν «έχετε εξαντλήσει τη φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών», όπως είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να υιοθετήσουν τη πρόταση νόμου της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά κατά 30% για ένα ακόμη χρόνο και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Ο κ. Τσίπρας νουθετεί τις τράπεζες. Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο. Έχετε ευθύνη» είπε η κ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ταξικό πόλεμο

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι' αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, «η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας» και «θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους και το βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» ενώ χαρακτήρισε «fake news» τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

«Πού θα πάνε τα 7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018; Θα το πω με την παλιά σας γλώσσα: Θα πάνε για την εξυπηρέτηση ενός παράνομου, επαχθoύς, επονείδιστου, μη βιώσιμου χρέους. Και αυτά δεν τα επιβάλλουν οι γερμανοτσολιάδες, αλλά ο κ. Τσακαλώτος» αναρωτήθηκε.

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του κινήματός μας.Το Ποτάμι θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών, που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί, που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κουτσούμπας: Εντός του 2018 έρχονται πιθανά νέα μέτρα

Πυρά εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης όταν μιλά για το «μεταμνημονιακό μέλλον» μετά τον Αύγουστο του 2018, και την «δίκαιη ανάπτυξη» που δήθεν έχει αρχίσει και τόνισε ότι παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι και με ανάπτυξη και με καπιταλιστική κρίση η κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα παγκοσμίως δεν βρίσκει λύση παρά μόνο στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με στόχο την διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Αναφερόμενος στα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση είπε ότι «κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα δίνει τέτοια επιδόματα πτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της» που αποσκοπεί σε μια συνολικά φθηνή εργατική δύναμη και μεταρρυθμίσεις υπέρ των μονοπωλίων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα δεν πρόκειται να τελειώσει τον Αύγουστο του 2018, αλλά εκτείνεται και πέραν αυτού, καθώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μέχρι το 2060 για πλεονάσματα που ξεπερνούν το 2%, στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει νέα μείωση των συντάξεων που θα φθάσει το 30% σε όλες τις συντάξεις, νέα επιπρόσθετη αύξηση της φορολογίας που θα πλήξει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ, ενώ σημείωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για την λήψη κάθε μέτρου προκειμένου να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που δείχνει ότι «εκτός από την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, δυστυχώς, βρίσκεται και μέσα στην ίδια μας τη χώρα».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποια βασικά «μνημονιακά» μέτρα, είτε από αυτά που παραλάβετε, αλλά διατηρείτε και εφαρμόζετε στο ακέραιο, είτε από αυτά που έχετε ήδη λάβει, είτε αυτά που ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα, πρόκειται να αναιρεθούν, μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όπως ισχυρίζεστε», προσθέτοντας «επί της ουσίας σας λέμε και εδώ είμαστε και θα το δούμε, κανένα. Γι' αυτό και λέμε ότι πρόκειται για μεγάλη πολιτική απατεωνιά».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει τινάξει το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα ενώ θα επιτύχει την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ πλεονάσματος από τον ΕΦΚΑ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την καθυστέρηση απονομής συντάξεων, της εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μέσω νέων μειώσεων στις νέες συντάξεις προωθώντας τον επαναυπολογισμό τους.

Είπε ότι η κυβέρνηση προβλέπει μείωση ακόμα και της ισχνής φορολογίας που καταβάλουν οι μεγάλοι όμιλοι, κατά 3,2% μετά από μια μείωση της τάξης του 17% την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα η φορολόγηση των φυσικών προσώπων αυξάνεται κατά 5,5%.

Επισήμανε ότι η επίθεση κατά των αυτοαπασχολούμενων αποσκοπεί στην μετατροπή τους σε μόνιμα φορολογικά υποζύγια και στο να τεθεί εκτός αγοράς μεγάλο μέρος τους με στόχο την επιτάχυνση την πορεία συγκέντρωσης της πίτας σε μια σειρά κλάδους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η πολιτική σας είναι ποτισμένη, σε κάθε πλευρά της, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση επιχείρησε την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας, ενώ μέσω της νέας κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα και το δικαίωμα των σωματείων και ομοσπονδιών να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πρόσχημα «την λεγόμενη αντιπροσωπευτικότητά τους».

Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να επιχειρήσει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, υπογραμμίζοντας «δεν πρόκειται να παραδώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απεργία, απλά επειδή θα το ψηφίσετε παρέα με την κατά τα άλλα επάρατη δεξιά της ΝΔ, στη βουλή».

Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα λεχθέντα υπουργών «που ανακάλυψαν δήθεν αντισυγκεντρώσεις, στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία των σωματείων ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στην Δυτική Αττική, με την προβολή ταυτόχρονα των δικών τους αιτημάτων και προτάσεων», προσθέτοντας «εκτός κι αν σκέφτεστε μαζί με το χτύπημα στην απεργία, να βάλετε στο γύψο και τις συγκεντρώσεις. 'Η να επιτρέπετε μόνο όσες εσείς εγκρίνετε».

«Σήμερα είχαμε νέες αθλιότητες από υπουργούς της κυβέρνησης σας, ότι τάχα το ΚΚΕ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την απλή αναλογική στην Τοπική Διοίκηση, όπως και ότι ο Δήμος Πάτρας δεν εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει πει από χρόνια ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική «-όταν και εφόσον την φέρει κι αν είναι απλή και άδολη-», ενώ ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης «εφαρμόζει το μέτρο και με το παραπάνω», αλλά εκείνο που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι η δουλειά του δημάρχου Πατρέων και το έργο του για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Είπε ότι εντός του 2018 έρχονται και πιθανά νέα μέτρα με αφορμή τα stress test των τραπεζών και γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα πιο σκληρό πλαίσιο για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ανέφερε ότι ο πολλαπλός στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι από τη μια να βγάζουν τα πάντα στο σφυρί οι τράπεζες και τα funds και από την άλλη να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν ότι μπορούν απ' το υστέρημά τους στις τράπεζες για να μην χαθούν τα σπίτια τους.

«Και στην πορεία θα αξιοποιήσετε και τα stress test, και την πιθανότητα ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης και ίσως κουρέματος καταθέσεων για να προχωρήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να κάμψετε όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν για τους πλειστηριασμούς» πρόσθεσε.

Θα μας βρείτε μπροστά σας. Η περιβόητη ανάπτυξη που λέτε ότι φέρνετε το 2018 είναι άδικη, αντιλαϊκή» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα και καλώντας τους εργαζόμενους «να φέρουν μαχητικά στο προσκήνιο την απαίτηση να ικανοποιηθούν οι πραγματικές τους ανάγκες» με οργάνωση μέσα από το εργατικό-λαϊκό κίνημα και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Λεβέντης: Πόσα χρόνια θα πάμε έτσι, θα πεθάνουν οι Έλληνες

Ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης είπε χαριτολογώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έθιμο, όταν ανεβαίνει ο ίδιος στο βήμα, να απέρχεται, και προσέθεσε: «Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΚ υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βασίζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση με μπόνους», ωστόσο σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν γίνει κανένα δημοψήφισμα λίγο προ των εκλογών, και βγάλει ο ελληνικός λαός 65% ότι θέλει την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και από αρχηγός της ΝΔ, γιατί σημαίνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη, «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Κόβει φόρους. Ξέρει ότι αυτό φέρνει ψήφους, αλλά όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έφερε καμιά ανάπτυξη» και έψεξε τη ΝΔ, ότι «δεν βγάζει πρόγραμμα» και όσα λέει ότι «θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ανελαστικός φόρος».

«Την χώρα την καταντήσατε νεκροταφείο και στα νεκροταφεία δεν ισχύουν αυτά», είπε αποστομωτικά ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους δικαστές για το θέμα της δήλωσης πόθεν έσχες, αλλά και στον υπουργό, Στ. Κοντονή, τον οποίον χαρακτήρισε «κήνσορα» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σκεφτεί την αντικατάστασή του, όχι για να περάσει των δικαστών, αλλά για να ωφεληθεί η χώρα».

Σχετικά με το θέμα ονομασία της ΠΓΔΜ, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «με τι τρόπο μετέχουμε» ως «πού μπορούμε να υποχωρήσουμε» και «ποια είναι η θέση» και θύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ γέννησε την Πολιτική Άνοιξη.

Επίσης σημείωσε ότι «αν η ΝΔ πιστεύει στη σύνθετη ονομασία, ούτε συνδυασμούς μην επιχειρήσει να καταρτίσει στη Β. Ελλάδα» ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε: «Τόσο εύκολα πουλάει το όνομα».

Ο Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς και ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία, ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Για τις συντάξεις υποστήριξε ότι πρέπει να δίνονται με «εισοδηματικά κριτήρια, γιατί όποιος έχει μεγάλα εισοδήματα δεν πρέπει να παίρνει χρήματα».

Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις εκτίμησε πως «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «πολιτικός του πρωτογενούς τομέα και του πόρτα-πόρτα. Εγώ θα κοιτάω το λαό στα μάτια, γιατί δεν έχω διορίσει κόσμο, ούτε δάνεια χρωστάω στο κόμμα».