Ο Βαρουφάκης στέλνει την ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο Βαρουφάκης στέλνει την ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ένας Γερμανός βουλευτής ζητούν να τους παραχωρηθεί ένα έγγραφο για την απόφαση που οδήγησε στα capital controls

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής της Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάζι, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα έγγραφο αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015, με αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν παράνομη.

«Περιορίζοντας τη ρευστότητα προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να εξαναγκάσει περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και fast track αποκρατικοποιήσεις, η ΕΚΤ ξεπέρασε το όριο της εντολής της», υποστηρίζουν.

Μετά την απόρριψη του σχετικού τους αιτήματος από την ΕΚΤ, οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι απευθύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να λάβουν το επίμαχο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ σημείωσε πως το νομικό σκεπτικό προϋπήρχε της απόφασης για το «πάγωμα» της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες, όμως η ΕΚΤ αποφάσισε να μην το παραχωρήσει, ώστε να προστατεύσει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαδικασίες.

«Υπάρχει σημαντικό δημόσιο συμφέρον στο να μάθουμε σε ποιο ναθμό η ΕΚΤ [...] ζύγισε διαφορετικούς στόχους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο», αναφέρει ο δικηγόρος των μηνυτών, Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.