Γεννηματά: Η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό ήταν σοκ, αδιανόητη

Γεννηματά: Η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό ήταν σοκ, αδιανόητη

Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Σοκ» που «μας βρίσκει απέναντι» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων, μιλώντας στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

«Αδιανόητο. Είναι κόντρα στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Παραβιάζει ευθέως τις Συνθήκες και μάλιστα ποιος; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή τους», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Η αλληλεγγύη και η πειθαρχία στις κοινές αποφάσεις πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να διαμορφώσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει Ένωση. Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι.».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ένα προοδευτικό σχέδιο «ενοποίησης», χαρακτηρίζοντας θαρραλέα την τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς για την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και προσθέτοντας ότι αυτή μπορεί να ανοίξει νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες. Στην ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, κινείται και η πρόταση των Σοσιαλιστών και του Πιέρ Μοσκοβισί, να σταματήσει το Eurogroup να είναι ένας θεσμός που δεν λογοδοτεί πουθενά. «Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο συνεχίζουν οι πολιτικές λιτότητας. «Επιβάλλεται προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης τώρα», διεμήνυσε, μιλώντας για έναν ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που μπορεί να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φτάσουν άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. «Και μαζί με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να δημιουργήσουμε και ένα «Ταμείο Απασχόλησης» που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμα πως η Ευρώπη έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να προωθήσει το Σύμφωνο Αλληλεγγύης για την Ευρώπη, μια ολοκληρωμένη πολιτική για την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, και καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς ως Σοσιαλιστές θέλουμε μια Ένωση που να εργάζεται για τον πλήρη σεβασμό των διεθνών Συνθηκών και κανόνων δικαίου. Είτε πρόκειται για την συνθήκη της Λωζάνης, είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή και την Ιερουσαλήμ».