Βίτσας: Ιστορική και ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Βίτσας: Ιστορική και ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Δεν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Ιστορική και ωφέλιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1 και όπως είπε το μομέντουμ ήταν πολύ καλό και αναγκαίο.

Οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών εισέρχονται σε άλλο επίπεδο, το ζήτημα των ενεργειακών αγωγών έχει πολύ Τουρκία, παρατήρησε. Επανέλαβε δε ότι με τη γείτονα συζητάμε για τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνδυασμό με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα, τα «αδικαιολόγητα» ζητήματα των εντάσεων στο Αιγαίο και την κοινή οικονομική δράση. «Δεν συζητάμε το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάννης», είπε και προσέθεσε: «Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για τις συνθήκες. Άλλωστε η διεθνής κοινότητα τη θεωρεί κεντρικό στοιχείο του συνολικού διεθνούς δικαίου».

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την προετοιμασία της επίσκεψης, σχολίασε «και μετά ρίχνουμε και ένα ζεμπέκικο». «Ποιον αντιπολιτεύεται η αντιπολίτευση όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν είναι συνηθισμένοι να αποκρούουν "φιλικές" ή 'εχθρικές" επιθέσεις εν τη γενέσει τους» επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις εθνικές θέσεις δεν τις κρύβουμε και θα κινηθούμε και θα προχωρήσουμε καλύτερα απαλλαγμένοι από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, πρόσθεσε. Η ατζέντα της επίσκεψης είχε τεθεί πριν από μεγάλο διάστημα, διευκρίνισε.

Ο κ. Βίτσας απάντησε μονολεκτικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή.

Για τη μη παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρατήρησε ότι στις συνομιλίες δεν παρέστη ο Τούρκος ομόλογός του, ενώ συμμετείχαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη διεξαγόταν μια άσκηση όπου ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του, συμπλήρωσε.

Χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επικεντρώθηκε στο γεγονός της προσπάθειας διαμόρφωσης κανόνων εμπλοκής.

Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξουν οφέλη στα θέματα του προσφυγικού και της έντασης στο Αιγαίο. Μία επίσκεψη δεν καταλήγει στιγμιαία, δεν υπάρχει πολιτική 24 ωρών, επισήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε αντιπερισπασμό τις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις. Τέτοια ζητήματα τίθενται στο ΝΑΤΟ απαντάμε αλλά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει της παραβιάσεις. Επανέλαβε δε ότι το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται θα είναι ελληνικό και το τελευταίο πλοίο που θα ελλιμενίζεται θα είναι ελληνικό. Ας συζητάμε εν ειρήνη και να μην παίζουμε τέτοιου είδους επικίνδυνα παιγνίδια ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον προσανατολισμό της Τουρκίας ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει ως κυρίαρχος ή ως επικυρίαρχος ιδίως η Τουρκία που έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα. Η Τουρκία αγοράζει S-400 που είναι συστήματα αποτροπής οπλικών συστημάτων της Δύσης και αυτό της δημιουργεί πρόβλημα με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αποτύχει αν έχει βλέψεις να γίνει περιφερειακή δύναμη, πρόσθεσε και ως κινδύνους για τη γειτονική χώρα έφερε το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για απόσυρση των αμερικανικών κεφαλαίων από το εξωτερικό ή την απόσυρση των γερμανικών κεφαλαίων που υπάρχουν στην Τουρκία. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος σε μία περίοδο που δεν έχει πολλούς συμμάχους, επανέλαβε.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μπορεί να ακολουθήσει της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Ακατανόητη για πολλούς, πολύ ανησυχητική από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το τι μπορεί να ακολουθήσει», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι η ΕΕ και η Ελλάδα, ως μέλος της, πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση ειρήνευσης και συνεννόησης στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τρίτη αξιολόγηση, παρατήρησε ότι έκλεισε εύκολα γιατί ήταν το επιστέγασμα των προηγουμένων συνομιλιών. Επανέλαβε δε ότι «εμείς ζητούμε από τους πιστωτές τήρηση των συμφωνημένων και όχι καινούργια πράγματα στο τραπέζι». Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τελειώνουμε με τα μνημόνια, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις απεργίες, ο κ. Βίτσας επικαλέσθηκε την υπουργό Απασχόλησης που έχει αναφέρει, όπως είπε, ότι η νομοθέτηση αφορά στα επιχειρησιακά σωματεία, μια υπηρεσία, ένα εργοστάσιο. Το όπλο της απεργίας δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν έχει την πλειοψηφία του μεγαλύτερου κομματιού των συμμετεχόντων, πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα, τη μάχη των εργαζομένων στην ΕΡΤ που στηρίχθηκε στη συμμετοχή και την ενότητα.

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση των άλλων τηλεοπτικών σταθμών, πλην της ΕΡΤ, που δεν μετέδωσαν τη συνέντευξη των ηγετών της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνόδου του Βελιγραδίου, παρατήρησε ότι σε επίπεδο επικοινωνίας δεν προβάλουμε αυτό που έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε.