Ο απόηχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο απόηχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Πώς αποτιμάται η παρουσία του Τούρκου προέδρου

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Θετική αποτίμηση από το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η επίσκεψη αποτιμήθηκε θετικά, όπως θετικά αποτίμησε και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΥΠΕΞ: Αντικείμενο μικροπολιτικής η επίσκεψη

«Δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής" ούτε να υφίσταται "επιπόλαια" και "προκατασκευασμένη κριτική», «σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», η οποία «βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με «την ανυπόστατη κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα».

«Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής», τονίζει το ΥΠΕΞ και συμπληρώνει: «Προτού καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου καθώς και μεταξύ των Υπουργών, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν την δήθεν αποτυχία της ιστορικής σημερινής επίσκεψης».

Μητσοτάκης: Δεν κερδίσαμε τίποτα το ουσιαστικό από την επίσκεψη

Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στο 10ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη. Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, απαιτεί σοβαρότητα, προετοιμασία, μελετημένες κινήσεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αναφέρεται τώρα στα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, καθώς αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος αναχωρεί από την πατρίδα μας.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης Ερντογάν, ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Η χθεσινή επίσκεψη - η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια - θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ουσιαστικό στόχο, μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως - και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους - μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο απαντήσεις που δόθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτονόητες.

«Το ερώτημα παραμένει. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες; Η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση.

Χαρακτήρισε επίσης την προετοιμασία που έγινε πρόχειρη για τα δεδομένα και της σημασία της χθεσινής επίσκεψης.

Γεννηματά: Κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα

Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, το αντίθετο, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε συγκέντρωση οικονομολόγων.

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν βελτιώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; είναι απλό το ερώτημα και δυστυχώς η απάντηση καθαρή, όχι, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Τα ελληνικά συμφέροντα και οι εθνικές θέσεις υπέστησαν δεινό πλήγμα, υπογράμμισε και τόνισε πως «οι απροκάλυπτα αναθεωρητικές τοποθετήσεις Ερντογάν, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η ανάδειξη ανύπαρκτων μειονοτικών θεμάτων όχι μόνο δεν συνέβαλαν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων - όπως θα θέλαμε και για την οποία η Παράταξή μας εργάζεται - αλλά το αντίθετο, τις οδήγησαν πολλά βήματα πίσω».

«Η ανύπαρκτη προετοιμασία της επίσκεψης [και το κακό της timing] από πλευράς κυβέρνησης έβλαψε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα, επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως «για μια ακόμη φορά μετά το μεγαλειώδες φιάσκο της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ έχουμε ένα νέο φιάσκο που προκαλείται από τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς, που δυστυχώς όμως έχει βαθύτατα ζημιογόνες συνέπειες για τα πάγια και διαχρονικά συμφέροντα της χώρας μας».

Κουτσούμπας: Ο Ερντογάν αναβάθμισε τις απαράδεκτες βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης

«Ο Ερντογάν, με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναβάθμισε τις απαράδεκτες βλέψεις τής τουρκικής αστικής τάξης ενάντια στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση, ευθέως, της Συνθήκης της Λωζάννης μαζί με όλα τα υπόλοιπα που είπε περί μειονότητας κ.λπ. Την ίδια στιγμή, δεν επιβεβαιώθηκαν όλοι αυτοί οι διθύραμβοι που σήκωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το προηγούμενο διάστημα για "ιστορική επίσκεψη" του Προέδρου Ερντογάν» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Την ίδια στιγμή, αποδείχθηκε και με αυτές τις συναντήσεις και τις συζητήσεις ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση που πολυδιαφημίζει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα ζητήματα, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους και για τον λαό μας και για όλους τους λαούς της περιοχής» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ένωση Κεντρώων: Η επίσκεψη αποσκοπούσε στη βελτίωση του προφίλ του Ερντογάν

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αποσκοπούσε να βελτιώσει το προφίλ του, εντός Τουρκίας που έχει τρωθεί τον τελευταίο καιρό από οσμές σκανδάλων διαφθοράς" εκτιμά με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
Αναφορικά με κ. Τσίπρα επισημαίνει ότι «απέβλεπε σε κάτι παρόμοιο, να παίξει ρόλο γέφυρας Τουρκίας- ΕΕ μήπως βελτιώσει και αυτός, το εντός Ελλάδας προφίλ του, που είναι ιδιαίτερα πεσμένο από τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησής του».
Σύμφωνα με την ΕΚ «το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι απειλές των Τούρκων και θα αποδειχθεί ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε.
Η Τουρκία είναι η Τουρκία, είναι η ίδια και η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, γιατί διαφορετικά θα ζει υπό την απειλή της γειτονικής χώρας».

Η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , δήλωσε απόψε ότι «οι βασικοί πρωταγωνιστές στο Κυπριακό είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι». Η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα μπορούν μονάχα να βοηθήσουν αυτούς τους δυο πρωταγωνιστές, είπε. «Το σημαντικό σημείο, είναι η επιθυμία αυτών που ζουν σε αυτά τα εδάφη, και αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ», επεσήμανε ο κ. Ακιντζί.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη» το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν προσκολλημένοι στον στόχο της δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πληροφορηθεί για το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διατύπωσε την άποψη ότι στην Αθήνα δεν πραγματοποιήθηκε μια αναλυτική συζήτηση, εκτός από τις γενικές γραμμές γύρω από το ζήτημα του Κυπριακού.