Παυλόπουλος: Πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν

Παυλόπουλος: Πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν

Το μέλλον του τουρκικού λαού είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία ξεκίνησε το δείπνο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινώντας την προσφώνησή του, και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να μείνει ιστορική η επίσκεψη αυτή και ως αφετηρία μια νέας εποχής.

Σημείωσε ακόμα ότι κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που διχάζουν τους δύο λαούς, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος. «Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό», διεμήνυσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η οικοδόμηση ενός διαφορετικού μέλλοντος «με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη».

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», σημείωσε εξάλλου, επισημαίνοντας πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία των δύο χωρών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Χαρακτήρισε ακόμα «ιδιαίτερα πολύτιμη» τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.