«Δεν ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή όταν με πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας»
Για τις ιστορικές στιγμές του καλοκαιριού του 2015 και την υπόθεση του δημοψηφίσματος μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, περιέγραψε τη συζήτησή του στο τηλέφωνο με τον κ. Τσίπρα για εκείνες τις κρίσιμες στιγμές: «Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα, διότι δεν το γνώριζα καθόλου, δεν είχα κάποια προσλαμβάνουσα παράσταση, γιατί μίλησε πρώτα με μένα και μετά μίλησε και με τον Ολάντ και με τη Μέρκελ, και εκείνοι αιφνιδιάστηκαν. Του είπα "με αιφνιδιάζεις, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτήν την επιλογή, αλλά πρέπει να σου πω ένα πράγμα, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες: σε ό,τι αφορά το αίτημα, γιατί ξέρω τι θα αντιμετωπίσουμε, ξέρω τι λέει το Σύνταγμα, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν μπορώ να σου αρνηθώ, γιατί δεν έχω τέτοιο νομικό δικαίωμα. Όμως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, την άλλη Κυριακή είναι 7-8 μέρες. Και δεύτερον, είναι το ερώτημα. "Δεν καταλαβαίνω ποιο θα είναι το ερώτημα"».
Ο κ. Παυλόπουλος αποκάλυψε ακόμα: «Ο Γιουνκέρ είχε αιφνιδιαστεί, γιατί είχε μείνει εκεί για να συνεχίσει την άλλη μέρα, το Σάββατο, τις συζητήσεις. Όταν είδε τι έγινε και όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, την Κυριακή το βράδυ που έστειλε μήνυμα: "εγώ σου στέλνω μια πρόταση, δώσε την στον πρωθυπουργό, να ξανακάνετε αίτηση για να μπείτε σε πρόγραμμα πάλι". Όταν πήρα την πρόταση, την έδωσα στον κ. Τσίπρα, βράδυ πολύ αργά της Κυριακής. Μου είπε ότι την έβρισκε ενδιαφέρουσα και έγιναν δύο συζητήσεις, Δευτέρα και Τρίτη, μεταξύ των επιτελών του Μαξίμου και του Eurogroup. Θυμάστε τον κύριο Δραγασάκη Δευτέρα βράδυ; Όταν είχαν αυτήν τη σύσκεψη δεν ήξερε ο κόσμος τι σύσκεψη ήταν, και τον ρώτησαν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα, και είπε ο κ. Δραγασάκης "αφήστε να δούμε αν θα γίνει το δημοψήφισμα". Δυστυχώς, την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τετάρτη είχαμε capital controls».
«Όσο ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κοιμήθηκα ούτε ένα βράδυ»
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, μεταξύ άλλων, για την πολιτική του διαδρομή, τον ρόλο της πολιτικής στη ζωή του, την ακαδημαϊκή του πορεία, αλλά και τη στιγμή που αποχώρησε από τον ύψιστο θεσμικό ρόλο της χώρας.
«Εκείνο που μου μένει είναι ότι στην πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα το μεγάλο λάθος, γιατί στην πολιτική όποιος πιστεύει ότι δεν έκανε λάθος – εκείνος έχει λάθος. Στην πολιτική θα πρέπει να αποφύγεις το μεγάλο λάθος και αυτό διακρίνει τους πολιτικούς», είπε αρχικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε στη συνέχεια: «Έγινα υφηγητής δημοσίου δικαίου στα 32 μου. Οφείλω στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την πολιτική. Είχα πει ότι δεν θα εγκατέλειπα την ακαδημαϊκή μου δουλειά, ανεξαρτήτως πολιτικής. Ποτέ για μένα η πολιτική δεν υπήρξε μονόδρομος και μονοκαλλιέργεια. Θέλω να πω στους νέους, να μην μπλέκουν με την πολιτική χωρίς να έχουν κοινωνικά καταξιωθεί προηγουμένως. Θα γίνουν αιχμάλωτοι της πολιτικής, και όταν γίνεις αιχμάλωτος της πολιτικής θα κάνεις τα πάντα για να μείνεις σ’ αυτή. Ενώ όταν έχεις διέξοδο, η πολιτική μπορεί να σου προσφέρει και εσύ να της προσφέρεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεις δέσμιος αυτού του δρόμου».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε επίσης: «Δεν ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή όταν με πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνη τη στιγμή αισθανόμουν τι ερχόταν. Αν με ρωτάτε ποια είναι εκείνη η στιγμή που αισθάνθηκα μια ικανοποίηση ή ένα "ουφ", ήταν η στιγμή που έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου 2020. Όταν δηλαδή έφυγα από εκεί, έκανα μία αναδρομή πίσω και είπα: τώρα τελείωσαν όλα, ξαναγύρνα στη δουλειά σου».