Μουζάλας: Να δεχόμαστε πρόσφυγες από παντού, όχι μόνο από τη Συρία

Μουζάλας: Να δεχόμαστε πρόσφυγες από παντού, όχι μόνο από τη Συρία

Ζήτησε η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνεται κατευθείαν από τις χώρες που βρίσκονται όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος

Να «χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ» ζήτησε από την ΕΕ ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δέχεται πρόσφυγες και από άλλες χώρες, όχι μόνον από τη Συρία και να σταματήσουν οι διακρίσεις «με βάση την υπηκοότητα».

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, που γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση είναι Σύροι (75%), λιγότερο Ιρακινοί και ακόμα πιο λίγοι από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η υποκρισία με τα ασυνόδευτα ανήλικα». Εξήγησε, ότι ακόμα γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας, των χαρακτηριστικών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα είναι το ίδιο το παιδί. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επιπλέον ζήτησε η ΕΕ να κάνει μετεγκατάσταση προσφύγων κατευθείαν από εκεί που βρίσκονται ήδη πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, όχι μόνο από τις χώρες υποδοχής της ΕΕ. «Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το κύκλωμα των διακινητών» είπε ο κ. Μουζάλας.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν κατά την αναχώρηση, με ειδική πτήση τσάρτερ 234 προσφύγων, από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Λυών της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) - Γραφείο Ελλάδας.

Παρόντες ήταν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκο.

Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τη γαλλική Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε, όπως δήλωσε, στις υποχρεώσεις της προς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως με αυτή την ομάδα, συμπληρώνονται συνολικά 22.000 πρόσφυγες, που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πρόσθεσε πως ακόμα 5.000 άτομα ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα ευχήθηκε στα παιδιά που προορίζονται για τη Γαλλία καλή τύχη στη νέα τους ζωή και υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση τόσων ανθρώπων αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης στην Ευρώπη, γιατί «η αλληλεγγύη είναι το αίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία. Ο κ. Σαντεπί υπογράμμισε πως «η συνεργασία με την ελληνική διοίκηση, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπήρξε εξαιρετική».

Παρακαλούμε περιμένετε ...