Σαμαράς: Αποκλείουμε την έξοδο από το ευρώ

Μήνυμα στους εταίρους, αλλά κυρίως σε όσους συνεχίζουν να διαδίδουν σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έστειλε ο πρωθυπουργός από το Παρίσι.

"Αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή !", είπε ο Α. Σαμαράς σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια της Herald Tribune και προειδοποίησε για ντόμινο στην Ευρωζώνη από ένα τέτοιο σενάριο.

Σημείωσε μάλιστα ότι εάν έβγαινε η χώρα από το ευρώ, οι Έλληνες, που έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία, "θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών ! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο."

"Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αποσταθεροποιητική και για την Ένωση. Μόλις έφευγε ένα κράτος - μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο "αδύναμο κρίκο". Κανείς δε γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς…", συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Δεδομένου ότι κλήθηκε να μιλήσει για την ανταγωνιστικότητα τόνισε ότι "η κρίση χρέους μας είναι σε μεγάλο βαθμό μία κρίση ανταγωνιστικότητας" και πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί πολιτικό προαπαιτούμενο για να επιτύχει μία δημοκρατία και για να ευημερήσει μια κοινωνία.

Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία "τιμωρία" που επιβάλλεται έξωθεν, είπε ακόμα, σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Προέβλεψε, δε, "σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά".