Διακυβερνητική στην Κέρκυρα με Τσίπρα και Τζεντιλόνι

Διακυβερνητική στην Κέρκυρα με Τσίπρα και Τζεντιλόνι

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση

Υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη, μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά και πολύ αισιόδοξα βήματα στο μέλλον, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Πάολο Τζεντιλόνι για τις δυνατότητες που ανοίγονται για νέες τομές και αλλαγές στην Ευρώπη, γιατί, όπως σχολίασε, μέχρι πρότινος ζούσαμε σε μια κατάσταση που όλοι υποκρίνονταν ότι όλα πάνε καλά.

Τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και στο προσεχές διάστημα και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημείωσε ότι «τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η χρησιμότητα της πρωτοβουλίας να συγκροτήσουμε τη σύνοδο των μεσογειακών ευρωπαϊκών κρατών, σε επίπεδο συντονισμού, διαλόγου και συνεννόησης που σήμερα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Πρώτο Ανωτάτο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας

'Ανοιξε η αυλαία του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, με τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομόλογού του Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι δύο ισχυροί άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία στην είσοδο του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τη μοναδική θέα της Πλατείας Σπιανάδα και του Παλιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροτόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων, που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο.

Στην πρώτη αυτή επίσημη διακυβερνητική συνάντηση συνεργασίας, που γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συμμετέχουν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και κυβερνητικά κλιμάκια των δύο χωρών που στόχο έχουν να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε επιχειρηματικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Από την ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, από το Υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Νικόλαος Κοτζιάς, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υφυπουργός Ιωάννης Μπαλάφας, από το Υπουργείο Τουρισμού η υπουργός Έλενα Κουντουρά και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Αντίστοιχα, την ιταλική κυβέρνηση εκπροσωπούν από το υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αντζελίνο Αλφάνο, από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ο Υπουργός Κάρλο Καλέντα (Carlo Calenda), από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι (Dario Franceschini), από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο υπουργός Υποδομών Γκρατζιάνο Ντέρλιο (Graziano Delrio) και από το Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Ντομένικο Μαντζιόνε (Domenico Manzione).

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολομέλεια του Πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας.

Η νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ και ο Νότος

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις διαφαινόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη αναδεικνύεται μέσω των επαφών του πρωθυπουργού τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη περίοδο η χώρα μας επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επικείμενες αλλαγές που διαφάνηκαν και από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία φιλοδοξεί όχι μόνο να οικοδομήσει συμμαχίες αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ορόσημα θεωρούνται τόσο η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Ταλίν στις 28 Σεπτεμβρίου , όσο και η Σύνοδος των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 9-10 Οκτωβρίου καθώς και η Σύνοδος Κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17 Ιουνίου για την Κοινωνική Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία έχουν κοινά σημεία στρατηγικής και σε αυτό το πλαίσιο και ο πρωθυπουργός θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σημειώνεται σχετικά με την σημερινή 1η Διακυβερνητική Σύνοδο ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το μέλλον της Ευρώπης και η νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα είναι στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητεί κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις κι απασχόληση.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή» ανέφερε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Σήμερα αναμένεται με το κλείσιμο των εργασιών της Διακυβερνητικής Συνόδου να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A) ενώ θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει στις 12:10 κοινή συνέντευξη τύπου. Η ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αρχίσει στις 12:45.