Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: Από το Grexit στο Grinvest, δεν πήγαμε με αυτόματο πιλότο

Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: Από το Grexit στο Grinvest, δεν πήγαμε με αυτόματο πιλότο

Στις 13:00 το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Με έναν χαιρετισμό προς όλες τις διεθνείς αποστολές που συμμετέχουν στη ΔΕΘ, άνοιξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ομιλία του για τα εγκαίνια της 82ης Έκθεσης. «Περισσότερες από κάθε άλλη φορά οι διεθνείς συμμετοχές στην 82η ΔΕΘ, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

«Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε όμως: «Μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες. Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης. Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης».

«Η έξοδος από το μνημόνιο να μην συντελεστεί με όρους επιστροφής στο παρελθόν» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη» ανέφερε «αυτή τη στιγμή η κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς αλλά και τις πολιτικές που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν».

«Ο καθένας έκανε ότι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ενω σημαντικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έμεναν υποστελεχωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με έμμεση αναφορά στο πρόσφατο σχέδιο του υπ. Εσωτερικών για τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η πολιτική μας όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών κινείται, μέσα από δυσκολίες και αντιφάσεις, δεν το αρνούμαι, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Και τα πεπραγμένα μας περιγράφουν καλύτερα από τα όποια λόγια την ουσία της πρότασής μας, για το πώς να σχεδιάσουμε, και να οργανώσουμε, όλοι μαζί, το μέλλον» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε μας, αλλά και στις αγορές, και στους εταίρους. Και οι δηλώσεις που το αναγνωρίζουν είναι πλέον καθημερινές» συνέχισε στο λόγο του ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα στοιχεία λένε, ότι οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 17 αυξήθηκαν κατά 18% και είναι η η ψηλότερη επίδοση από το 2001» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία αυτά «προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο».

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας» τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν αλλά και στις παλαιότερες επισκέψεις των προέδρων της Ρωσίας, Β. Πούτιν αλλά και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι «αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».

«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grivest, δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε παραθέτοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

«Κι ας μας κατηγορούν για εχθρούς της επιχειρηματικότητας- σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις» για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας:

Την απλοποίηση στην αδειοδότηση, που καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. «Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου».

Την ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος με το οποίο «όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς».

«Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δις για την ελληνική οικονομία, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του  ανθρώπινου δυναμικού» τόνισε. «Ενώ προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ έργα ύψους 7 δισ. για την επόμενη τριετία» πρόσθεσε.

Ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι του χρόνου θα υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Για τις τράπεζες και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

«Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις» με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την εισαγωγή ενός σύγχρονου μηχανισμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Με την κεφαλαιακή επάρκεια που πλέον διαθέτουν, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος» επεσήμανε.

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, «ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται. Ήταν δίκαιο και έγινε!» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό «ζωτικό παράγοντα αισιοδοξίας και ευρωστίας» που αποτελεί ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης.

«Ο τουρισμός, ο οποίος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Και συνεισφέρει 20 % στο ΑΕΠ και 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας» είπε.

Ενώ είπε πως το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι το μέλλον του τουρισμού. «Πώς θα οργανώσουμε τη δημόσια πολιτική στον τουρισμό ώστε να ενισχυθούν οι τομείς με προοπτική, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μας και να ενισχυθεί η σχέση των τουριστικών επιχειρήσεων με την πρωτογενή παραγωγή».

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Κρασί

Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή, είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «τελικά μη αποδοτικό» το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί «που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κατάφερε να λύσει» πρόσθεσε.

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ, για επιχειρήσεις που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα, μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, πρόσθεσε.

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το «ψηφιακό Δημόσιο»

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «ένα δημόσιο αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές» είπε, αναφορικά με την αξιολόγηση.

«Όραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020», τόνισε εξηγώντας ότι στόχος είναι οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας» είπε.

Για την ανεργία

«Αυτή η πληγή, που αιμορραγεί κυρίως για τους νέους, πρέπει να κλείσει» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Κάθε χρόνο υποχωρεί 2 μονάδες. Ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εικόνα δεν είναι καλή» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. «Έχει όμως τη σημασία του, για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ότι από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια» πρόσθεσε.

Προανήγγειλε επιπλέον ειδική πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νέο πρόγραμμα θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, όπως εξήγησε.

Για το ΚΕΑ και τα σχολικά γεύματα

»Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας» είπε ο πρωθυπουργός. Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους.

«Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα. Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεάν. Ενώ από τον Οκτώβρη, αφου ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε.

Για το νέο νόμο για τα εργασιακά

Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό.  Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία, προανήγγειλε επιπλέον. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.