Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Τελικά ήμουν σωστή ή λάθος επιλογή;

Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Τελικά ήμουν σωστή ή λάθος επιλογή;

Τι απαντά στον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Απαντήσεις στα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian δίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επίσης μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian.

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε μεταξύ άλλων πως ο Γ. Βαρουφάκης ήταν μία σωστή επιλογή προσώπου για την αρχική στρατηγική της «πολιτικής σύγκρουσης» που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όμως υποστήριξε ακόμα πως το «Σχέδιο Β» του Γ. Βαρουφάκη ήταν «τόσο ασαφές, που δεν άξιζε καν να το συζητήσουμε».

«Δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδιά μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και απαντώντας σε ένα πολιτικό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση της τρόικας για την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) προτού κερδίσουμε τις εκλογές του 2015, και επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) στη βάση αυτή, η απάντησή του αντανακλά μία βαθιά έλλειψη συνοχής», αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης στην απάντησή του, και εξηγεί: «Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της ‘σύγκρουσης’ με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και, επομένως, ήμουν η λάθος επιλογή».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο βιβλίο του Adults in the Room για τη δική του οπτική γωνία των όσων συνέβησαν το 2015, και σημειώνει πως δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο. «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο στόχος του να μπει τέλος στην ερημοποίηση της Ελλάδας, που προχωρά με τρομακτικό ρυθμό υπό τις προβλέψεις του τρίτου προγράμματος, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αποτρεπτικής για την ανάπτυξη, αυτοεπιβαλλόμενης και αυτοκαταστροφικής λιτότητας. Είναι το να παριστάνει τον ‘καλό φυλακισμένο’ στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ. Τσίπρας απορρίπτει ως ‘αδύναμο και αναποτελεσματικό’; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.