Αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για τους συμβασιούχους εξετάζει το Εσωτερικών

Αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για τους συμβασιούχους εξετάζει το Εσωτερικών

Τι είπε σχετικά σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του ο υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης

Την πεποίθησή του ότι η χώρα μπαίνει σε θετική πορεία εκφράζει με εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Περιγράφει την αλλαγή φιλοσοφίας της κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Αναφερθείς στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο, υπογραμμίζει πως δεν επιλέχθηκε τυχαία η έναρξη να γίνει στην Κοζάνη, την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας καθώς η χώρα έχει βάλει τα θεμέλια για να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης αναφέρεται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και αφορά τους συμβασιούχους του Δημοσίου με το οποίο θα αποκατασταθεί η εργασιακή τους σχέση. Τονίζει πως θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό με τα πολιτικά κόμματα αλλά και στο εξωτερικό με τους δανειστές ώστε να τους εξηγηθεί πως δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις.

Χαρακτήρισε «δυο διαφορετικά ζητήματα» το θέμα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και τους συμβασιούχους που δουλεύουν σε διάφορους τομείς του δημοσίου τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε «στην καθαριότητα είχαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, είχαμε μια παράταση κάποιων συμβασιούχων 8 μηνών για δεύτερη φορά η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική  από το Ελεγκτικό Συνέδριο νομίζω ότι παρά την περιπέτεια και την ταλαιπωρία που είχαμε, βγαίνουμε με καλύτερους όρους πια στον τομέα της καθαριότητας. Έχοντας για πρώτη φορά μετά το 2010, δρομολογήσει την πρόσληψη, μόνιμου πια, προσωπικού σε αυτό τον τομέα, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας θα έχει τη δυνατότητα με ένα πάγιο και διαρκή τρόπο, να αντιμετωπίζει το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο αριθμός αυτός (των εργαζομένων) ξεκινά από τις 2500 αλλά ήδη κατατίθενται συνεχώς αιτήματα για νέες προσλήψεις άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δημιουργούμε σταθερές- μόνιμες θέσεις εργασίας, σε καιρό μνημονίου, σε αυτό τον κρίσιμο τομέα».

Σχετικά με τους υπόλοιπους συμβασιούχους που εργάζονται χρόνια με συμβάσεις έργου αλλά καλύπτουν πάγιες ανάγκες είπε ότι δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις αλλά αλλαγή εργασιακού καθεστώτος. «… αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν εργασιακό καθεστώς. Δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, δεν θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις, πρόκειται για μια εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο τομέα και θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το Σεπτέμβριο αυτή τη ρύθμιση έτσι ώστε μέσα στον χρόνο να έχουμε λύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη…» ανέφερε σχετικά.

Για την κατάσταση που προέκυψε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ερωτηθείς ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «οι Δήμοι έχουν την πρώτη ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα, με την έννοια ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση, το Δημόσιο, δεν είναι αυτό που δικαιούται να προσλαμβάνει, να απολύει ή να διαμορφώνει τον αριθμό των απασχολουμένων στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνει με ευθύνη του ο κάθε δήμος και με βάση το οργανόγραμμα και τις οργανικές θέσεις που περιλαμβάνει αυτό. Πρώτη ευθύνη είναι της Αυτοδιοίκησης, αυτό που χαράσσει η κυβέρνηση είναι το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Πολλά πράγματα, είναι αλήθεια, είχαν πάει πίσω και εξακολουθούν, μετά την επιβολή των μνημονίων από το 2010. Αλλά, τούτων δοθέντων, προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Βλέπω ότι και τώρα, παρότι υπάρχει το εργαλείο να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δημάρχων οι οποίοι προσπαθούν για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δικιά τους αντίληψη, να μην εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που δίνει η τελευταία ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση και επιμένουν να δώσουν σε κάποιους ιδιώτες την υπόθεση των απορριμμάτων. Αυτό θα είναι και σε βάρος των μόνιμων προσλήψεων και θεωρώ ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία θα είναι και μια χαμηλού επιπέδου υπηρεσία και ακριβότερη».

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η αποτύπωση στην κοινωνία των όποιων θετικών οικονομικών στοιχείων, αναφέρει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης. Στοιχεία και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν ελπιδοφόρα εικόνα σημειώνει και υπογραμμίζει πως αυτή η εικόνα θα πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μεγέθη για να επηρεάσει θετικά τη ζωή των πολιτών.

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε ενδεχόμενη απαίτηση του Δ.Ν.Τ για νέα μέτρα με αιχμή το ζήτημα των απεργιών, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει, ότι αυτό χρήζει αποσαφήνισης καθώς ορισμένα θέματα μπορεί να ακούγονται ουδέτερα, αλλά στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καταστρατηγήσουν το δικαίωμα στην απεργία.