Κοτζιάς: H Κύπρος δεν μπορεί να πιέζεται από το στρατό της Τουρκίας

Κοτζιάς: H Κύπρος δεν μπορεί να πιέζεται από το στρατό της Τουρκίας

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Γ.Γ. Του ΟΗΕ στη διάσκεψη για το Κυπριακό

«Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα και του απαντήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς

Σε νέο αδιέξοδο οι συνομιλίες – Χωρίς τους ηγέτες η διάσκεψη

Οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται πάλι προ αδιεξόδου ενώ οι προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, έπεσαν στο κενό. Οι τρεις πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων δεν θα μεταβούν στην Ελβετία.

Η ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρη πως χωρίς μια μίνιμουμ συμφωνία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων η παρουσία των ηγετών είτε στο Κραν-Μοντανά είτε στη Γενεύη απλώς θα λειτουργούσε ως επιστέγασμα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Οι πιέσεις, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να μεταφερθούν σε επίπεδο ηγετών, εντάθηκαν χθες, ενόψει και της σημερινής άφιξης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στο Κραν-Μοντανά.

Από το Λονδίνο, σε συνέχεια της επικοινωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως οι δύο πλευρές διαδραμάτισαν «εποικοδομητικό ρόλο» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητούσε χθες ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

Στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε πρόταση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έρχεται να ικανοποιήσει όλα όσα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε κρίνει – την περασμένη εβδομάδα – ότι μπορούν να δοθούν.

Η κίνηση αυτή δεν φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση από πλευράς των Τούρκων. Ακιντζί και Τσαβούσογλου έσπευσαν να την απορρίψουν υποστηρίζοντας πως αυτή έγινε για το θεαθήναι.