Ο ΟΗΕ καλεί Τσίπρα, Μέι και Γιλντιρίμ στην Ελβετία για το Κυπριακό

Ο ΟΗΕ καλεί Τσίπρα, Μέι και Γιλντιρίμ στην Ελβετία για το Κυπριακό

Ο ειδικός σύμβουλος Άιντα ζητά πιεστικά τη συμμετοχή των τριών πρωθυπουργών και επιμένει ότι πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία του κ. Γκουτέρες

Καθώς οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ύστερα και από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για τον στρατό κατοχής στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν ασφυκτική πίεση για να προσέλθουν οι Πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών χωρών, της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Βρετανίας στο Κραν Μοντάνα - η προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 10η Ιουλίου.

Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ζητά πιεστικά τη συμμετοχή των τριών πρωθυπουργών και επιμένει ότι πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία του κ. Γκουτέρες οι πρωθυπουργοί και να τον συναντήσουν στον Κραν Μοντάνα.

Κυπριακό: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Επιστρέφει ο Γκουτέρες

Σύμφωνα με το site του Μιχάλη Ιγνατίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ήδη δήλωσε έτοιμος για συμμετάσχει, ενώ  η Ελλάδα και η Βρετανία, δεν φαίνεται να ευνοούν ένα τέτοιο σενάριο.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Τερέζα Μέι και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώενι ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί», στο σημείο δηλαδή που απαιτείται η παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών χωρών.  Την ίδια άποψη φέρεται να έχει και η κ. Μέι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέι συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε χθες για το θέμα της πρόσκλησης στην κ. Μέι, στον κ. Τσίπρα και τον κ. Γιλντιρίμ: «Κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι».