Στο “απυρόβλητο” θέλει το Δημόσιο ο Μανιτάκης

Σε “μπρα ντε φερ” ανάμεσα στην τρόικα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, εξελίσσεται η νέου τύπου εφεδρεία στο δημόσιο.

Ο υπουργός επιμένει ότι δεν θα γίνει καμία αποχώρηση και με κανέναν τρόπο από τον δημόσιο τομέα, όμως οι δανειστές είναι ξεκάθαροι στις απαιτήσεις για μείωση των δαπανώ που ξοδεύει το δημόσιο για μισθούς.

Μάλιστα την ώρα που γίνεται διαπραγμάτευση σε τεντωμένο σχοινί και κινδυνέουν χαμηλές συντάξεις και δώρα, ο κ. Μανιτάκης εμφανίζεται ανυποχώρητος σε οποιοδήποτε μέτρο θα πλήξει το Δημόσιο.

“Στις παρούσες συνθήκες, καμία αποτελεσματικότητα δεν θα είχαν οριζόντιες περικοπές προσωπικού ή δομών. Στο πλαίσιο αυτό, αποκρούουμε τα διάφορα σενάρια επαναφοράς της "εφεδρείας" που διακινούνται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κριτήρια, ατεκμηρίωτα και μη κοστολογημένα”, είναι η κατηγορηματική δήλωση με την οποία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης επιλέγει να διαψεύσει πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο το προηγούμενο διάστημα και τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει σε μία νέου τύπου εφεδρεία.

Η δήλωση διατυπώνεται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2012, προς απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

“Σεβόμαστε απολύτως την υποχρέωση της χώρας για μείωση της απασχόλησης στη Γενική Κυβέρνηση κατά 150.000 υπαλλήλους, μέχρι τα τέλη του 2015 και ταυτόχρονα την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία κεντρικός στόχος είναι η αναγκαία αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα να γίνει χωρίς απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με σοβαρή εξοικονόμηση από μη μισθολογικό κόστος και από τη μείωση της γραφειοκρατίας”, τονίζει ο κ. Μανιτάκης και διαβεβαιώνει ότι με την αυστηρή τήρηση του κανόνα ένα προς πέντε, με τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο, που υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις και με την πρόταση της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 “διασφαλίζεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις”.

Ο υπουργός σημειώνει, επίσης, τη μέριμνα να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μην θιγούν ευαίσθητοι τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία και εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν θέσεις για να ανανεωθεί η διοίκηση με νέους και ικανούς υπαλλήλους, που προς στιγμήν δεν απορροφώνται.