Μητσοτάκης από Βέροια: Αν δεν γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός

Μητσοτάκης από Βέροια: Αν δεν γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός

«Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια αν δεν υπάρξει από την πλευρά τους απόλυτη συμμόρφωση»

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε από τη Βέροια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στους πολίτες είπε: «Για τον βόρειο γείτονά μας έχω να πω το εξής: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε.

Αν κάποιοι όμως πιστεύουν ότι μπορούν να μην τη σεβαστούν να ξέρουν πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε δεν θα κυρωθούν αν δεν υπάρξει από την πλευρά τους απόλυτη συμμόρφωση».

Στην ομιλία του στους πολίτες της Βέροιας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ότι «οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν σημασία για το τι θα γίνει και στην Ελλάδα, γιατί οι αποφάσεις στην Ευρώπη επηρεάζουν τις ζωές όλων μας».

 

«Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι παντού γύρω μας, σε έργα υποδομών, δράσεις πολιτισμού και έκανε ειδική αναφορά στο Μουσείο των Αιγών.

«Τα τελευταία 5 χρόνια δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη για να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, την προσφυγική κρίση», σημείωσε ακόμα.

«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο αποδιοπομπαίος τράγος αλλά μια φωνή που μετράει στην Ευρώπη. Μας ακούνε και μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης», επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και τους διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισ. που στηρίζουν, όπως είπε, μια σειρά από τέτοιες δράσεις.

Για τη μεταναστευτική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το 2019 το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης δεν ήταν θέμα συζήτησης, αλλά η Ελλάδα έπεισε την ΕΕ να προτεραιοποιήσει την εξωτερική φύλαξη των συνόρων την οποία η κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια. Γι’ αυτό φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Η ΝΔ έχει το προνόμιο να είναι το πιο ισχυρό ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσει την κυριαρχία της για να διαπραγματευθεί προς όφελος των Ελλήνων.

Για την αγροτική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έδειξε πραγματικό νοιάξιμο για τα προβλήματα των αγροτών. Μόνο στην Ημαθία τα τελευταία 5 χρόνια έχουν εκταμιευθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς».

Για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τόνισε ότι σήμερα η χώρα είναι αμυντικά πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν πριν από 5 χρόνια.

«Διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης, τόνισε και θύμισε ότι η το 2024 δεν είναι 2019 και η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα. Ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή αεράμυνα για να μην περνάει ούτε κουνούπι από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης».

Έκανε αναφορά και στο δημογραφικό, λέγοντας ότι η ΝΔ στηρίζει την ελληνική οικογένεια αλλά δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Για την ακρίβεια υπογράμμισε ότι πρώτος εκείνος αναγνωρίζει το πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να καταπολεμηθεί με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση της ανεργίας.

«Ισχυρή ΝΔ στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Είναι μια εθνική κάλπη και όλα τα κόμματα θέλουν να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τσαλακωθεί η ΝΔ.

«Έχουμε τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική γιατί ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην άγκυρα και μιλάει με τον Ερντογάν αλλά και συνομιλεί ανοικτά και τον διορθώνει όταν λέει για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Και να προβάλλουμε τις ελληνικές μας θέσεις. Συνομιλούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές. Οι άλλοι ήρθαν στις θέσεις μας εμείς δεν αλλάξαμε».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές στις οποίες τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές και δείχνουν να τα διατηρούν και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ενόψει των ευρωεκλογών.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα Ριζώματα Ημαθίας.

Μητσοτάκης: Επανάσταση στην Παιδεία το ψηφιακό σχολείο – Θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα το μεγάλο άλμα στην Παιδεία

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που υλοποιείται, κατά την παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου και για πρώτη φορά του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και άλλων δράσεων, που έγινε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, τα Ριζώματα Ημαθίας.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας το ψηφιακό φροντιστήριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο θα αναφορά μαθητές από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τρίτη λυκείου και μέχρι τώρα υπάρχει διαθέσιμο υλικό για τα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ειδικά για τους μαθητές της τρίτης λυκείου θα λειτουργήσει ψηφιακό φροντιστήριο πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για τους πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλονται ζωντανά ερωτήσεις από τους μαθητές και να απαντώνται.

Σε ορισμένες εξαιρετικά απομακρυσμένες νησιωτικές και άλλες περιοχές όπως παράδειγμα η Γαύδος, θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό σύστημα διδασκαλίας.

Δηλαδή θα υπάρχουν με φυσική παρουσία τρεις εκπαιδευτικοί στο σχολείο για τα βασικά μαθήματα και τα υπόλοιπα θα διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτή η υβριδική λειτουργία θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Για τους γονείς θα λειτουργήσει η εφαρμογή e-parents, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται σε πρώτη φάση για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών και τις ανακοινώσεις των σχολείων.

Θα λειτουργήσει το ψηφιακό βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων, θα γίνονται διαδραστικά μαθήματα και θα εμπλουτιστεί το εκπαιδευτικό υλικό με πίνακες και άλλα μέσα.

Η παρουσίαση του ψηφιακού φροντιστηρίου έγινε πρώτα σε μία τάξη μαθητών και στη συνέχεια ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όλο και μεγαλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Εμείς θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα το μεγάλο άλμα στην Παιδεία», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 20.000 διαδραστικοί πίνακες σε σχολεία και θα φτάσουν τους 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και όσων οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κλασικό φροντιστήριο και αυτό όπως είπε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Επισήμανε ότι ο στόχος είναι το Ψηφιακό Φροντιστήριο να γίνει ανταγωνιστικό προς το κλασικό φροντιστήριο.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε πάνελ με δυο μαθητές, του διευθύντρια του σχολείου και μία γονέα. Εκεί ανέφερε ότι ο ίδιος πήρε για πρώτη φορά υπολογιστή στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου και επειδή δεν δέχονταν τις εργασίες του χειρόγραφες ήταν αναγκασμένος να τις δακτυλογραφήσεις τη γραφομηχανή μέχρι τότε.

Ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή στις σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όπως είναι το μπούλινγκ, και σημείωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, καθώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

«Πρωταγωνιστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο δάσκαλος και ο καθηγητής, το κυριότερο συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι σχέσεις που αναπτύσσει ο εκπαιδευτικός με τον μαθητή. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό το οποίο ερχόμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά τους», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 25 έργα στο χώρο της Παιδείας και από αυτά 232.000.000 για το Ψηφιακό Σχολείο.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Ζέτα Μακρή και ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Τι περιλαμβάνει το Ψηφιακό Σχολείο

Ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητα περιλαμβάνει το νέο Ψηφιακό Σχολείο που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων στην Ημαθία.

Ψηφιακά φροντιστήρια - ένα βήμα προς το μέλλον

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr) είναι μία νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας μαθητές από την Α' Δημοτικού έως την Β' Λυκείου θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε σύντομα, περιεκτικά βίντεο με διδακτικό υλικό και στο περιεχόμενο των μαθημάτων (στη λογική του Netflix).

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά και σε μαγνητοσκόπηση απογευματινές φροντιστηριακές παραδόσεις για εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, να επικοινωνούν με τους καθηγητές σε πραγματικό χρόνο και να συμμετέχουν σε διαγωνίσματα προετοιμασίας.

Η πιλοτική χρήση του Ψηφιακού Σχολείου θα αρχίσει από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμα βίντεο για τη νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά που διδάσκονται στις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, για όλες τις τάξεις έως τη Β' Λυκείου. Τα ψηφιακά μαθήματα για την Γ' Λυκείου θα αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ψηφιακά μαθήματα για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών

Παράλληλα, μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, όπως η Γαύδος. Στις περιπτώσεις αυτές, θα δημιουργούνται τάξεις με τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, καθηγητές φυσικών επιστημών ή πληροφορικής) και για τα μαθήματα που δεν καλύπτονται από τις ειδικότητες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή θα γίνεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία, εντός σχολικού ωραρίου.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο για όλους τους μαθητές, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή κατοικούν σε δυσπρόσιτες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους ή ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ηλεκτρονική πρόσβαση για τους γονείς στη δραστηριότητα του σχολείου

Το Ψηφιακό Σχολείο περιλαμβάνει επίσης ψηφιακή εφαρμογή για την τακτική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στο σχολείο (eParents). Αρχικά οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις δράσεις του σχολείου, τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού, ενώ σε σταδιακά θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις.

Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν στο Ψηφιακό Σχολείο και υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία, όπως η πιστοποίηση προσόντων, αλλά και βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή.

Το έργο του Ψηφιακού Σχολείου υλοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων Ημαθίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με την Παναγιώτα Τζουνοπούλου, Διευθύντρια του σχολείου, τη Σοφία Καραβασίλη και τον Αλέξανδρο Μοτσιόπουλο, μαθητές του σχολείου, και τη Νικολέτα Ξενικάκη, μητέρα μαθητή. Τη συζήτηση συντόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Συντελείται μία επανάσταση

«Εδώ συντελείται πραγματικά μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το ίδιο το μάθημα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το οποίο αποκαλούμε "ψηφιακό φροντιστήριο", μπορεί ο μαθητής να δει ένα εύληπτο βίντεο, ουσιαστικά μπορεί να είναι η πεντάλεπτη περίληψη, για να το πω πολύ απλά, ενός μαθήματος που μπορεί να κρατήσει 40 λεπτά, ώστε αν θέλει με κάποιο τρόπο να φρεσκάρει τις γνώσεις του -πάντα τα βίντεο αυτά παρουσιασμένα με έξυπνο τρόπο από πολύ έμπειρους εκπαιδευτικούς- να μπορεί να το κάνει και να έχει μια συμπληρωματική υποστήριξη στην καθημερινή διαδικασία εκμάθησης. Δεν θα υποκαταστήσει ποτέ το ψηφιακό φροντιστήριο το κλασικό βιβλίο, την ανάγκη να κάνεις τις ασκήσεις σου και να παραδώσεις αυτά τα οποία σου έχει ζητήσει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος για την επόμενη μέρα. Είναι, όμως, νομίζω μια πολύ σημαντική συμπληρωματική βοήθεια», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Και βέβαια, αυτό το οποίο νομίζω ότι θα κάνει πραγματικά την διαφορά είναι το ψηφιακό φροντιστήριο για τα παιδιά που προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις. Θέλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ψηφιακό φροντιστήριο στα παιδιά της Γ' Λυκείου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024, προφανώς είναι δωρεάν. Είναι πολύ έμπειροι οι καθηγητές οι οποίοι θα διεξάγουν αυτά τα μαθήματα. Θα υπάρχει η διαδραστική δυνατότητα, αν είναι λίγοι μαθητές θα μπορούν να απαντώνται οι ερωτήσεις και εκείνη την ώρα, αν είναι περισσότεροι θα απαντώνται μετά», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται το σχολείο και οι πανελλήνιες εξετάσεις παραμένουν ένα δίκαιο σύστημα, που δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. «Αντιμετωπίζουμε στην πράξη κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δεν θέλω να αισθάνεστε ότι επειδή επιλέγετε εσείς και οι γονείς να ζείτε στην ελληνική επαρχία, σε ένα πιο απομονωμένο χωριό, στερείστε ευκαιριών. Και γι' αυτό επιμένουμε τόσο πολύ στη χρήση της τεχνολογίας, ακριβώς για να γεφυρώσουμε αυτές τις περιφερειακές ανισότητες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη «τη μεγάλη σημασία που έχει αποδώσει διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην υποστήριξη των σχολείων, αλλά και των οικογενειών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό: τα vouchers τα οποία δόθηκαν, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε tablet και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα σετ ρομποτικής τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα περισσότερα σχολεία, οι διαδραστικοί πίνακες οι οποίοι τοποθετήθηκαν εδώ και στο δικό σας το σχολείο, 20.000 και πλέον έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια, θα φτάσουμε τους 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου».

Διευθύντρια Γυμνασίου Ριζωμάτων: οι μαθητές θα παρακολουθούν φροντιστηριακού τύπου μαθήματα χωρίς να πληρώνουν

«Όλες αυτές οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα σχολεία. Έχουν γίνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις αυτά τα τελευταία χρόνια», τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό η Διευθύντρια του Γυμνασίου.

«Να αναφέρω ενδεικτικά αυτά που μας διευκολύνουν τη ζωή μας: το myschool, την ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων, την αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς των δυνατοτήτων του φωτόδεντρου και άλλων ψηφιακών αποθετηρίων υλικού, την εισαγωγή της ρομποτικής στα εργαστήρια δεξιοτήτων αλλά και φέτος με την εισαγωγή των διαδραστικών πινάκων στις σχολικές τάξεις. Εμείς φέτος πήραμε, πριν ένα μήνα, πέντε νέου τύπου διαδραστικούς πίνακες. Είμαστε καλυμμένοι πλήρως, οι εκπαιδευτικοί μας τους αξιοποιούν πλήρως μέσα στη διδακτική τους πρακτική και τους διευκολύνει», προσέθεσε.

Η κα Τζουνοπούλου επισήμανε ακόμα ότι το Ψηφιακό Σχολείο «δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν φροντιστηριακού τύπου μαθήματα χωρίς να πληρώνουν, πολύ σημαντικό. Και εγώ που έχω τρία παιδιά στην εκπαίδευση γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο οικονομικά επιβαρυμένες είναι οι οικογένειες. Οπότε θα ενισχυθούν έτσι και οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες να προσφέρουν αυτά που πρέπει στα παιδιά τους».

Νέα σχέση των γονέων με το σχολείο

Στη νέα εφαρμογή για την ενίσχυση της σχέσης των γονέων με το σχολείο και το εκπαιδευτικό έργο στάθηκε η Νικολέτα Ξενικάκη, μητέρα μαθητή στο σχολείο. «Αυτή η νέα πλατφόρμα, το eParents εννοείται, θα βοηθήσει εμάς τους γονείς να είναι πιο συχνή η επικοινωνία με το σχολείο, γιατί η συνεργασία και η επικοινωνία με το σχολείο για εμάς είναι ο βασικός κανόνας του κάθε γονιού, της Ελληνίδας μάνας. Βέβαια, το σχολείο μας έχει τη δυνατότητα να έχουμε δια ζώσης επικοινωνία με τους καθηγητές μας, γιατί είμαστε σε πιο κοντινές αποστάσεις. Αυτό όμως, η νέα πλατφόρμα θα βοηθήσει και εμάς για να ελέγχουμε την πρόοδο των παιδιών μας μέσα από αυτές τις δραστηριότητες που υπάρχουν, την επικοινωνία μας», σημείωσε.

«Είμαστε η γενιά που χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα και το ψηφιακό σχολείο θα βοηθήσει όλους τους μαθητές»

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό που μας δίνεται. Και ειδικά σε σχολεία όπως το δικό μας, που είναι σε μία όχι τόσο προσβάσιμη περιοχή, είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα μας βοηθήσει αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε μετακινήσεις καθημερινά για να πηγαίνουμε στα φροντιστήρια», ανέφερε στη δική της τοποθέτηση η Σοφία, μαθήτρια του σχολείου.

«Οι εξετάσεις μάς απασχολούν όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα οι πανελλαδικές τώρα που θα μπούμε και στο Λύκειο. Είναι ένας στόχος που εμείς τα παιδιά τον βάζουμε από πολύ νωρίς και πιστεύω πως όσοι μαθητές μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν λόγο να αγχώνονται. Το να ξέρουμε ότι υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να συνδεθούμε και να κάνουμε το διαδικτυακό μας μάθημα είναι μεγάλη βοήθεια και πιστεύω πως θα την αξιοποιήσουμε όλοι. Είμαστε η γενιά που χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα και το ψηφιακό σχολείο θα βοηθήσει όλους τους μαθητές και ιδίως εμάς που ζούμε σε δυσπρόσιτες περιοχές», είπε από την πλευρά του ο συμμαθητής της Αλέξανδρος.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα παρουσιάζουμε ένα σύνολο δράσεων οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το σχολείο. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένουν ο δάσκαλος και ο μαθητής. Το κυρίαρχο συστατικό είναι η σχέση που αναπτύσσουν οι δάσκαλοι με τους μαθητές και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που ερχόμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά και την καθημερινότητά τους. Μέσα σε λίγους μήνες θέλουμε η καθημερινότητα του εκπαιδευτικού να είναι άλλη - και να είναι πολύ πιο απλή για να μπορεί να αφοσιωθεί στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα. Η Παιδεία είναι ο μεγαλύτερος ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας της χώρας. Και θα επενδύσουμε σε αυτήν με κάθε τρόπο.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε: «Η διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να πετύχει για την Ελλάδα το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ευρωπαϊκών πόρων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο Ταμείο Ανάκαμψης, που ανέρχεται πλέον στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και δίνει έμφαση σε τομείς με ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η παιδεία. Ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται είναι και το Ψηφιακό Σχολείο, που χρηματοδοτείται με 232 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την παιδεία και την εκπαίδευση στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής της κυβέρνησης».