Παπανώτας μετά την κατακραυγή για παλιότερες δηλώσεις του: «Στέκομαι διαχρονικά στο πλευρό των θυμάτων κακοποίησης»

Παπανώτας μετά την κατακραυγή για παλιότερες δηλώσεις του: «Στέκομαι διαχρονικά στο πλευρό των θυμάτων κακοποίησης»

Σκληρή κριτική από την Έφη Αχτσιόγλου και το ΠΑΣΟΚ για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπανώτας, για παλαιότερη δήλωσή του που αφορά τα θύματα κακοποίησης από τους συντρόφους τους. Ο ίδιος θεωρεί άδικη την κριτική που του γίνεται και θεωρεί ότι πήραν αποσπασματικά μια δήλωσή του για να του επιτεθούν.

Ο δημοσιογράφος είχε σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την Νόνη Δούνια λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Ο Δημήτρης Παπανώτας με ανάρτησή του στα social media μιλά για τμήμα παλιάς του δήλωσης που «σκόπιμα απομονώθηκε», σημειώνει πως στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των θυμάτων κακοποιητικής συμπεριφοράς», και τέλος απολογείται «αν μέσω της κοπτοραπτικής της δήλωσής μου δόθηκε εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης τα θύματα».

«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Αχτσιόγλου: Οι απόψεις του για τη γυναικεία κακοποίηση βρίθουν μισογυνισμό

Δριμεία κριτική άσκησε η Έφη Άχτσιόγλου κατά του Παπανώτα, σχετικά με δηλώσεις που έκανε για την κακοποίηση των γυναικών.

Ο γνωστός πανελίστας είχε δηλώσει για την έμφυλη κακοποίηση ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα της»

Για απόψεις που «βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό», έκανε λόγο κυρία Αχτσιόγλου, ενώ τόνισε:

«Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ».

Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται.

Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας.
Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

ΠΑΣΟΚ: Πώς συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Μπεκατώρου και ο Παπανώτας

Τον σάλο που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του για τη κακοποίηση των γυναικών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπανώτας, σχολίασαν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη . ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της», ανέφεραν.