Τουρκικά ΜΜΕ: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Τουρκικά ΜΜΕ: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Με αφορμή τα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος

Το θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών επαναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ με νέα τους δημοσιεύματα που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης «η Άγκυρα υπενθύμισε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

 

Ειδικότερα το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV: «Συνεχίζουμε με την ελληνοτουρκική ένταση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε πως η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, για την Τουρκία δεν θα δημιουργεί νομικά αποτελέσματα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως υπάρχει βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών αλλά τονίζεται πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης έγιναν συστάσεις στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί η Ελλάδα για το δικό της όφελος, το θέμα των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ULUSAL από την πλευρά του σημείωσε: «Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά στη βελτίωση των σχέσεων αλλά αναφέρεται ότι "η Ελλάδα και πάλι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ζητήματα του περιβάλλοντος. Και τονίστηκε πως δεν θα γίνουν αποδεκτά τετελεσμένα που θα επιχειρηθούν σε αμφισβητούμενες περιοχές» ενώ το CNN Türk ανέφερε: «Αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για το "θαλάσσιο πάρκο" της Ελλάδας»

Την ίδια στιγμή το Haber7 έγραψε πως: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να το διακηρύξει! – Η Τουρκία προειδοποίησε ευθέως» και το NTV υπογράμμισε: «Υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση της Ελλάδας περί θαλάσσιου πάρκου: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές Ντε φάκτο καταστάσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές – Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος».

Η Sabah σε σχετικό της άρθρα τόνισε: «Αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Ελλάδας για το θαλάσσιο πάρκο» και το το HaberTürk μετέδωσε: «Έκτακτη νέα: Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα» ενώ το TRT haber σημείωσε «Η Τουρκία αντιδρά στο "θαλάσσιο πάρκο" της Ελλάδας» και το OdaTv υπογράμμισε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Ελλάδα για το περιβάλλον».