Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ, σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

«Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως αναφέρει το κείμενο έξι σελίδων, η πρόταση δυσπιστίας αφορά «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».

«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση» σημειώνεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στην διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας. «Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής» αναφέρεται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, σε παρέμβασύ του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, δηλώνοντας ότι «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» και τονίζοντας ότι από τη συζήτηση του επόμενου τριημέρου «ο λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ στην πρόταση για τη διενέργεια εκλογών με την παρουσία παρατηρητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι «σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών». Κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».

Ο Νίκος Παππάς κατέληξε: «Είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».