Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Είμαστε «σε συνεχή επαφή» με την Ελλάδα και την Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Είμαστε «σε συνεχή επαφή» με την Ελλάδα και την Ουκρανία

Ο Κ. Μητσοτάκης και η αποστολή που τον συνόδευε έγιναν στόχοι της Μόσχας

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αναφορικά με τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δέχτηκε ερώτηση στη καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου για την αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο Μάθιου Μίλερ είπε «είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες. Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση του πώς η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα.

Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, όπως του έχουμε ζητήσει να κάνει, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αποστολή που τον συνόδευε έγιναν χθες στην Οδησσό στόχοι της Μόσχας η οποία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση με έναν βαλλιστικό πύραυλο να εκρήγνυται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από το λιμάνι της Οδησσού.

Εκείνη την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκινούσαν μια περιοδεία στην πόλη την οποία και ολοκλήρωσαν αγνοώντας την επιθετικότητα των Ρώσων μέσα σε περίπου 7 ώρες.

Το επεισόδιο αυτό το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της επίσκεψής του στην Ουκρανία η οποία είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιανουαρίου και είχε οργανωθεί κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, προκάλεσε την καταδίκη από την ηγεσία της ΕΕ με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας, σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες (Ζελένσκι και Μητσοτάκης), ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

Το ίδιος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος δήλωσε: «Η πλήρης υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί».