Μητσοτάκης: Οι τιμές στο βρεφικό γάλα είχαν ξεφύγει – Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και στα νωπά προϊόντα

Μητσοτάκης: Οι τιμές στο βρεφικό γάλα είχαν ξεφύγει – Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και στα νωπά προϊόντα

«Οι μισθοί ήδη έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20% και από 1η Απριλίου αναμένεται νέα αύξηση»

Το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο στις τιμές των προϊόντων.

«Έχουμε την ευκαιρία μαζί με τον υπουργό, κ. Σκρέκα, να δούμε από κοντά την αποδοτικότητα των νέων μέτρων της κυβέρνησης» ενώ τόνισε πως «υπάρχει μείωση σε μία σειρά από κωδικούς περί τους 4.000, ενώ τα απορρυπαντικά οι καταναλωτές τα βλέπουν σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι. Η μάχη, ωστόσο, κατά της ακρίβειας είναι μία συνεχής μάχη, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα διαρθρωτικό βήμα, το οποίο αφορά τη λειτουργία της αγοράς και το οποίο ελπίζουμε να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα με μειωμένες τιμές για τον καταναλωτή», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στις τιμές του βρεφικού γάλακτος τόνισε πως «είναι ένα προϊόν που μας είχε απασχολήσει πολύ και με την παρέμβαση που κάναμε βλέπουμε σημαντικές μειώσεις για τους νέους γονείς της τάξεως του 15-20 %, καθώς οι τιμές του πραγματικά είχαν ξεφύγει».

Μιλώντας για περαιτέρω μειώσεις σε προϊόντα ο πρωθυπουργός τόνισε πως “είμαστε στη μέση μεγάλης προσπάθειας για την καταπολέμηση της ακρίβειας και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα και στα νωπά προϊόντα. Παρεμβαίνουμε με τρόπο δραστικό με μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το διαρκές και επίμονο κύμα το πληθωρισμού, καθώς αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών. Είναι δραστική η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διάρθρωση της αγοράς. Τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

«Συνυπολογίζουμε ότι, όταν βλέπουμε τις συνολικές δαπάνες του νοικοκυριού, δεν μιλάμε μόνο για το σούπερ μάρκετ, μιλάμε και για την ενέργεια στην οποία η παρέμβαση της κυβέρνησης με τα τιμολόγια διαφορετικού χρώματος είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, με σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία προσεγγίζει τα επίπεδα προ κρίσης».

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι τιμές αυξήθηκαν, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές κόστους των επιχειρήσεων, το θέμα όμως είναι γιατί παρέμειναν αυξημένες, μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με μειώσεις του κόστους δαπανών αλλά και με άυξηση των ονομαστικών μισθών. Οι μισθοί ήδη έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 20% και από 1η Απριλίου αναμένεται νέα αύξηση, ενώ ευελπιστούμε έως το τέλος της τετραετίας να φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ». Σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι ο πρωθυπουργός δήλωσε «πως δεν είμαι σε θέση να πω κάτι αυτή τη στιγμή για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, καθώς είμαστε στην αρχή της χρονιάς και πρέπει να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός χωρίς καμία παρέκκλιση».