Οι απολύσεις το σημείο τριβής κυβέρνησης – τρόικας

Το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου φαίνεται ότι είναι το σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι το θέμα στο οποίο έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις καθώς οι τροϊκανοί δεν πείθονται από τα διαρθρωτικά μέτρα των συγχωνεύσεων που απρουσιάζει η ελληνική πλευρά και επιμένουν στην άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου έχει κλείσει, ωστόσο παραμένει ανοιχτό ένα κομμάτι που αφορά στον εκσυχρονισμό του κράτους. Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών έκανε λόγω για “σημείο τριβής” σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. “Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος”, ανέφερε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ο οποίος κάλεσε την τρόικα να σταματήσει την επίθεση στην ελληνική κοινωνία. "Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση", τόνισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, καλώντας παράλληλα την τρόικα να "σταματήσει να επιτίθεται στον ελληνικό λαό και να καταλάβει ότι έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλες θυσίες".

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι το ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος της συνάντησης τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για κάποιες ημέρες ακόμα με τη διαφορά μας να κυμαίνεται στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ".

Σύμφωνα με πληροφορίες καταληκτική ημερομηνία, που θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, είναι η Κυριακή. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπος Τύπου, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι "η ΝΔ φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά κυβέρνηση. Είναι ο ίδιοι άνθρωποι που, με τα “Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ” έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες. Αρκεί μια σύγκριση αυτών που είπαν πέρυσι και αυτών που είπαν φέτος στη ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με το παρελθόν απλά με δυο λέξεις: Ουδείς αναμάρτητος. Ας κοιτάξει το μέλλον. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισ. από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο." Στην κριτική του ΠΑΣΟΚ απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. "Δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές", ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος και προσέθεσε. "Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά στα άλλα κόμματα. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5 - 9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του «παλεύουν» για τα υπόλοιπα μέτρα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια". Υπευθυνότητα ζήτησε από την πλευρά της η ΝΔ, με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει ότι "Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν και την κάθε τους λέξη".

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναχωρεί για τη Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μ. Μόντι, αλλά και τους κ. Κένι και Ραχόι πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας αντίστοιχα. Όπως έχει γίνει γνωστό θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με διάγγελμα που θα κάνει είτε την Κυριακή το βράδυ, εάν υπάρξει και νέα σύσκεψη κορυφής, είτε το πρωί της Δευτέρας.